News

"Έξυπνα" γυαλιά βοηθούν τα παιδιά με αυτισμό να αντιληφθούν τα συναισθήματα

07/08/2018

H Google πρωτοπόρησε για ακόμη μια φορά κυκλοφορώντας ένα ζευγάρι "έξυπνα" γυαλιά, τα οποία διαθέτουν αναγνώριση φωνής και ειδικούς αισθητήρες αναγνώρισης προσώπου.

Οι επιστήμονες εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα των γυαλιών αυτών, έχουν βρει μία τελείως καινούργια δυνατότητα εφαρμογής των Google Glass: την παροχή βοήθειας στα παιδιά με αυτισμό να διαχειριστούν καλύτερα κοινωνικές καταστάσεις.

Ο αυτισμός, είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία επηρεάζει πολλές σημαντικές διαδραστικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένων των γλωσσικών, επικοινωνιακών και κοινωνικών ικανοτήτων.

Αξιοποιώντας την τεχνολογία των γυαλιών της Google, ομάδα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ ανέπτυξε μια θεραπευτική διαδικασία χρησιμοποιώντας το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, το οποίο ειδοποιεί αυτόν που φοράει τα γυαλιά τι συναισθήματα νιώθει ο συνομιλητής του.

Οι ερευνητές ονόμασαν το πρόγραμμα Superpower Glass και δημοσίευσαν πρόσφατα την έκθεσή τους στο επιστημονικό έντυπο npj Digital Medicine.

Το πιλοτικό τεστ περιλάμβανε 14 παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, τα οποία έκαναν χρήση του συστήματος στο σπίτι τους. Ο στόχος είναι να βοηθήσουν τις κοινωνικές ικανότητες των παιδιών, κατά τα χρόνια της διάπλασής τους και στη συνέχεια.

Τα γυαλιά με το ενσωματωμένο λογισμικό καταγράφουν αυτά που βλέπουν τα παιδιά και στέλνουν τα δεδομένα σε μια εφαρμογή "έξυπνου" κινητού. Η εφαρμογή παρακινεί τα παιδιά να ασχοληθούν με αυτό που βλέπουν.

Το λογισμικό διαθέτει διαδραστικό σχεδιασμό ενθαρρύνοντας τα παιδιά να δώσουν προσοχή στα πρόσωπα και τα συναισθήματα των ανθρώπων, ενώ επίσης τα επιβραβεύει όταν το κάνουν.

"Είναι μια ευκαιρία για διασκέδαση και εξοικείωση. Δημιουργεί τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης για τις οικογένειες που μπορεί διαφορετικά να μην την είχαν", σχολιάζει ο Ντένις Γουόλτ, επικεφαλής της έρευνας.

Μετά το πρόγραμμα 12 από τις 14 οικογένειες ανέφεραν θετικά αποτελέσματα όσον αφορά στην οπτική επαφή.

Η δοκιμή είναι ένα σημαντικό επίτευγμα στη θεραπεία του αυτισμού και θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο μέλλον και στη συμβατική θεραπεία.

Σχετικά Άρθρα

Η βιταμίνη D δεν συμβάλει τελικά στην εμβρυϊκή ανάπτυξη
Σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine, όσες εγκυμονούσες γυναίκες παρουσιάζουν...
Τι είναι η νόσος των λεγεωνάριων που «χτύπησε» τον Άκη Σακελλαρίου
Μετά τον πρόσφατο θάνατο του δημοσιογράφου Μάνου Αντώναρου από τη νόσο των λεγεωνάριων, ο δημοφιλής ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου νοσηλεύεται δι...
Μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού έως το 2030
H θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 9% μεταξύ 2015-2030 διεθνώς, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη....
Το αλκοόλ στο θηλασμό επηρεάζει τη νοητική ανάπτυξη του βρέφους
Σύμφωνα με νέα αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια του θηλασμο...
Βγήκε ζωντανός σκύλος από φούρνο στο Μάτι!
Ένα μικρό σκυλάκι κατάφερε να βγει ζωντανό από την πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, όταν αναζήτησε καταφύγιο... σε ένα φούρνο σπιτιού για μπάρμπεκ...