Σύμφωνα με τα ευρήματα αμερικανικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, ο (όχι και τόσο δημοφιλής) εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) δεν επηρεάζει τη γονιμότητα των κοριτσιών. 

«Οι αναφορές για πρόωρη εμμηνόπαυση μετά από εμβολιασμό κατά του ιού HPV κάνουν συχνά πυκνά την εμφάνισή τους στα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα. Όμως, οι πληροφορίες αυτές συνήθως βασίζονται σε μικρό αριθμό μεμονωμένων περιπτώσεων και θα πρέπει πάντα να αξιολογούνται και να ερμηνεύονται με προσοχή», ενημερώνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Άλισον Νέιλγουέι, ερευνήτρια στο Κέντρο Ερευνών Υγείας του συστήματος Kaiser Permanente, στο Πόρτλαντ.

«Από τις σχεδόν 59.000 γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί έναντι του HPV, μόνο μια μετέπειτα εκδήλωσε πιθανά συμπτώματα πρόωρης εμμηνόπαυσης. Αν η πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια προκαλείται από το εμβόλιο για τον HPV, ή άλλα συνιστώμενα εμβόλια κατά την εφηβεία, θα περιμέναμε να δούμε υψηλότερη συχνότητα στις νεαρές γυναίκες που είναι πιθανότερο να έχουν εμβολιαστεί. Αλλά δεν εντοπίσαμε αυξημένο κίνδυνο στις συγκεκριμένες γυναίκες».