Οι αρτηρίες των εφήβων που πίνουν και καπνίζουν, έστω και περιστασιακά έχουν ήδη σημάδια αθηροσκλήρωσης από την ηλικία των 17 ετών, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακής Επιστήμης του UCL, με επικεφαλής την Ελληνίδα ερευνήτρια Δρ Μαριέττα Χαρακίδα. Η αθηροσκλήρωση είναι ένδειξη βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία και παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο συνδυασμός αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος συντελεί σε ακόμα μεγαλύτερη αρτηριακή βλάβη, συγκριτικά με τη μεμονωμένη χρήση των δύο παραγόντων.

Οι έφηβοι που κάπνιζαν πάνω από 100 τσιγάρα είχαν 3,7% μεγαλύτερη αθηροσκλήρωση, συγκριτικά με όσους κάπνιζαν έως 20 τσιγάρα. Όσοι έδειχναν προτίμηση στη μπίρα έναντι του κρασιού ή άλλων αλκοολούχων ποτών, καθώς και όσοι έτειναν να κάνουν ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ είχαν 4,7% αυξημένη αθηροσκλήρωση συγκριτικά με εκείνα τα παιδιά που έπιναν λιγότερα από δύο ποτά την ημέρα.

Οι έφηβοι που άνηκαν στις ομάδες υψηλής χρήσης τσιγάρου και αλκοόλ είχαν 10,8% στη σκλήρυνση των αρτηριών, συγκριτικά με συνομηλίκους τους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ και έπιναν ελάχιστες ποσότητες αλκοόλ.

«Διαπιστώσαμε ότι στο μεγάλο αυτό πληθυσμιακό δείγμα από τη Βρετανία, το κάπνισμα και το ποτό στην εφηβεία, ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα, σχετίζεται με αρτηριακή σκλήρυνση και εξέλιξη σε αθηροσκλήρωση. Αλλά επίσης παρατηρήσαμε ότι αν οι έφηβοι σταματούσαν το κάπνισμα και τη χρήση αλκοόλ τότε οι αρτηρίες τους επανέρχονταν στο φυσιολογικό, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει η ευκαιρία της ανάκτησης της υγεία των αρτηριών εγκαίρως», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο UCL, Τζον Ντινφιλντ.