Όπως είναι γνωστό, με πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε. και της UNICEF, η 11η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Ο ετήσιος εορτασμός της ημέρας αυτής αντικατοπτρίζει τη σπουδαιότητα που η Διεθνής Κοινότητα αποδίδει στα παιδιά όλου του κόσμου, καθώς και τον προβληματισμό της σχετικά με τη θέση τους στην παγκόσμια κοινωνία.

Η Χάρτα των Δικαιωμάτων του Παιδιού αναφέρει: «Το παιδί θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα….χωρίς διάκριση φυλής, χρώματος, φύλλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, οικογενειακής προέλευσης ή άλλης κοινωνικής θέσης του ίδιου του παιδιού ή της οικογενείας του» (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, 1959, Αρχή Πρώτη).

Ειδικά για την Ελλάδα, που βιώνει μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, ο συμβολισμός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού είναι ακόμα πιο έντονος. Η ΜΕΒΓΑΛ, η γαλακτοβιομηχανία που προσφέρει με ιδιαίτερη φροντίδα εδώ και 62 χρόνια στην ελληνική οικογένεια το γάλα, το απαραίτητο διατροφικό συστατικό για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, αναγνωρίζει μια μεγάλη και σημαντική ευθύνη: Να στέκεται δίπλα στα παιδιά καθημερινά και όλο το χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, έχει καθιερώσει μια σειρά ενεργειών, που εντάσσονται στο ευρύ Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας.

Αρχικά, η ΜΕΒΓΑΛ στηρίζει σημαντικά τα παιδιά των δικών της ανθρώπων, των εργαζομένων της. Επιδοτεί με χρηματικό ποσό τις οικογένειες που αποκτούν τρίτο παιδί και τιμά με χρηματικό βραβείο όλα τα παιδιά των εργαζομένων της που εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας μας. Για τις μικρότερες ηλικίες, διοργανώνει κάθε χρόνο παιδικές εκδηλώσεις αλλά και διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής με δώρα για όλα τα παιδιά.

Όμως, το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης της ΜΕΒΓΑΛ για τα παιδιά επεκτείνεται και πέρα από τα όρια της «δικής της οικογένειας». Η εταιρεία έχει αγκαλιάσει και φροντίζει, χορηγώντας καθημερινά φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα, όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται στο «Χαμόγελο του Παιδιού» Θεσσαλονίκης, στα Παιδικά Χωριά S.O.S. στο Πλαγιάρι, στο ΚΕΠΕΠ Άγιος Δημήτριος, στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό Φιλύρου και στο Ορφανοτροφείο Θηλέων ΜΕΛΙΣΣΑ. Επιπλέον, βρίσκεται στο πλευρό άπορων οικογενειών, στηρίζοντας Κοινωνικά Παντοπωλεία, Τράπεζα Τροφίμων, Κέντρα Υποδοχής Αστέγων και συσσίτια. Στο ίδιο πλαίσιο, η ΜΕΒΓΑΛ ενισχύει τους τοπικούς αθλητικούς συλλόγους στους οποίους συμμετέχουν οι μικροί αθλητές.

Άλλη μία σημαντική πρωτοβουλία της εταιρείας είναι το Πρότυπο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που έχει αναπτύξει για μαθητές όλων των ηλικιακών ομάδων, που επισκέπτονται καθημερινά τις εγκαταστάσεις της στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα, το οποίο έχει τίτλο «Γαλακτοκομικά: Απόλαυση-Υγεία-Παιχνίδι», εστιάζει στις αρχές της ισορροπημένης διατροφής και τη συμμετοχή της στη βελτίωση της υγείας μας. Έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. και το παρακολουθούν κάθε χρόνο περίπου 3.500 μαθητές, ενώ έχει λάβει και μια σημαντική εκπαιδευτική διάκριση, τον Απρίλιο 2010 στην Αυστρία, από την IDF (Διεθνής Συνομοσπονδία Γάλακτος).

Κατά την εορταστική περίοδο, η ΜΕΒΓΑΛ διοργανώνει, σε συνεργασία με γνωστά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, το «Πιάτο των Γιορτών», με στόχο την ενίσχυση ιδρυμάτων που φιλοξενούν παιδιά. Παράλληλα, ειδικά για φέτος τα Χριστούγεννα, η εταιρεία αποφάσισε να συμβάλλει έμπρακτα και στο έργο των Γιατρών του Κόσμου, προσφέροντας χρήματα για την αγορά παιδικών εμβολίων.

Κάθε παιδί αξίζει τη φροντίδα μας. Και την αξίζει όλο το χρόνο. Η ΜΕΒΓΑΛ αυτό το κάνει πράξη. Με ευαισθησία, με αγάπη και προπαντός με αίσθημα ευθύνης.

Ο Δεκάλογος των δικαιώματων του παιδιού

  • Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή. 
  • Δικαιούμαι να υπάρξω.
  • Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.
  • Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.
  • Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στο μαγικό κόσμο της γνώσης.
  • Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.
  • Δικαιούμαι να μάθω τι είναι καλό για τη σωματική και ψυχική μου υγεία.
  • Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.
  • Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.
  • Δικαιούμαι να ζήσω σε μια κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.
  • Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. Έναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά. 

(Πηγή: UNICEF)