Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της μητρικής έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση του και του πρόωρου τοκετού, του χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης, της νεογνικής θνησιμότητας και των παιδικών αναπνευστικών προβλημάτων.

Αλλά η νέα έρευνα έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω τις αποδείξεις για τους κινδύνους που συνεπάγεται η ατμοσφαιρική ρύπανση για τα έμβρυα και δείχνει ότι όταν οι έγκυες αναπνέουν μολυσμένο αέρα τα μικροσωματίδια αιθάλης καταφέρνουν να φτάσουν τον πλακούντα μέσω της αιματικής κυκλοφορίας.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Οι ερευνητές εστίασαν σε πέντε έγκυες γυναίκες που ζούσαν στο Λονδίνο και ήταν προγραμματισμένο να υποβληθούν σε καισαρική τομή για να γεννήσουν στο Βασιλικό Νοσοκομείο της βρετανικής πρωτεύουσας. Καμιά δεν κάπνιζε και δεν είχαν επιπλοκές κατά την κύηση, ενώ όλες γέννησαν υγιή βρέφη. Τέλος είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους για να αναλυθούν οι πλακούντες τους μετά τον τοκετό.

Οι ερευνητές ενδιαφέρονταν για τα μακροφάγα του πλακούντα, κύτταρα που υπάρχουν και σε άλλα σημεία του σώματος και αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο ρόλος τους είναι να «καταβροχθίζουν» τα επιβλαβή σωματίδια, όπως τα βακτήρια και τα ρυπογόνα σωματίδια. Στον πλακούντα τα μακροφάγα συμβάλλουν στην προστασία του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όπως εξήγησε ο Δρ Λιου «η μελέτη παρέχει τις πρώτες αποδείξεις ότι η εισπνοή μολυσμένου αέρα μπορεί να ωθήσει τα μικροσωματίδια να φτάσουν από τους πνεύμονες στην αιματική κυκλοφορία και έτσι να καταλήξουν στον πλακούντα».

Και πρόσθεσε ότι «προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν το σωματίδια που εντοπίσαμε μπορούν να φτάσουν και στο ίδιο το έμβρυο, αλλά βάσει των στοιχείων μας είναι πράγματι πιθανό να συμβεί. Επίσης ξέρουμε ότι τα σωματίδια δεν χρειάζεται να φτάσουν στο σώμα του εμβρύου για να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, διότι αν έχουν επίδραση επί του πλακούντα, αυτό θα επηρεάσει άμεσα και το έμβρυο».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Μίνα Γκάγκα, σχολίασε ότι «και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες που ζουν σε περιβαλλοντικά επιβαρυμένες πόλεις είναι ευάλωτες σε επιπλοκές κύησης, όπως πρόωρο τοκετό, χαμηλού σωματικού βάρους νεογνά και περιορισμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης μπορεί να συμβεί ακόμα και σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης χαμηλότερα από αυτά που έχει θέσει ως επισφαλή η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία».

Και κατέληξε λέγοντας ότι «η νέα μελέτη αναδεικνύει έναν πιθανό μηχανισμό του πως τα αγέννητα βρέφη επηρεάζονται από τη ρύπανση, παρά το γεγονός ότι είναι προστατευμένα μέσα στον αμνιακό σάκο. Αυτό θα πρέπει να μας επιστήσει την προσοχή ώστε να σχεδιάσουμε πολιτικές δημόσιας υγείας που να προστατεύουν τις εγκύους από την ατμοσφαιρική ρύπανση».