News

Έρευνα: Υπάρχει διατροφικό «τζετ λαγκ»;

03/01/2013
Από: Ζαχαρία Πηνελόπη |  σχολιάστε
Έρευνα: Υπάρχει διατροφικό «τζετ λαγκ»;
Το εορταστικό φαγοπότι και οι αλλαγές στην ώρα των καθημερινών γευμάτων αποσυντονίζουν το μεταβολικό ρολόι του οργανισμού μας, επισημαίνουν αμερικανοί επιστήμονες.

Οι γιορτές είναι αναμφισβήτητα μια περίοδος χαράς, ξεκούρασης και καλοπέρασης για μικρούς και μεγάλους. Ευχάριστη διάθεση, ψώνια, στολίδια, διακοπές, κλειστά σχολεία αποτελούν τη χριστουγεννιάτικη ατζέντα. Και, φυσικά, εορταστική ατμόσφαιρα χωρίς καλό φαγητό δεν νοείται. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι ως καλό φαγητό συνήθως ερμηνεύεται το πολύ φαγητό! Και δεν φτάνει μόνο αυτό... είναι τα αλλεπάλληλα καλέσματα σε «τραπέζια» συγγενικών ή φιλικών προσώπων που μας παρασέρνουν σε συνεχόμενο φαγοπότι. Πολλές φορές, μάλιστα, το γλέντι δεν τελειώνει, και «κάνουμε τη νύχτα μέρα»! Ποιος από εμάς, όμως, θα φανταζόταν ότι τέτοιου είδους διατροφικές παρασπονδίες, και μάλιστα σε ακατάλληλες συχνά ώρες, είναι ικανές να απορρυθμίσουν το μεταβολικό μας ρολόι;

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences, όλοι εμείς που αλλάξαμε το καθιερωμένο διατροφικό μας μοτίβο, έχοντας καταναλώσει ανεξέλεγκτα διάφορα εορταστικά εδέσματα, είναι πολύ πιθανό να έχουμε θέσει τον οργανισμό μας σε κατάσταση «τζετ λαγκ».

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε ποντίκια, στα οποία έδιναν τροφή τις ώρες που εκείνα σε κανονικές συνθήκες θα κοιμούνταν. Εκείνο που ανακάλυψαν είναι ότι υπάρχει μία πρωτεΐνη η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στο «κούρδισμα» του μεταβολικού ρολογιού, στην περίπτωση που αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες. Συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι όσα ποντίκια δεν έφεραν το γονίδιό της, δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στην αλλαγή της ώρας του γεύματός τους, με αποτέλεσμα να μην καταφέρνουν να ξυπνήσουν για να φάνε.

Όπως εξηγεί ο δρ. Λούις Πτάτσεκ, καθηγητής Νευρολογίας: «Ενδεχομένως να μπορέσουμε να  καταλάβουμε γιατί όσοι ξενυχτούν συστηματικά τείνουν να συσσωρεύουν παραπανίσια κιλά σε σχέση  με εκείνους που ξεκινούν τη μέρα τους πολύ νωρίς το πρωί».

Πράγματι, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η κατανόηση του μοριακού μηχανισμού που κρύβεται πίσω από την κατανάλωση τροφής σε «ακατάλληλες» ώρες θα μπορούσε να εξηγήσει πώς κάτι τέτοιο «ξεκουρδίζει» το βιολογικό μας ρολόι. Τα ευρήματα αυτά είναι πιθανό να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για άτομα που πάσχουν από διαβήτη, παχυσαρκία και άλλα μεταβολικά σύνδρομα ή ακόμη και για όσους εργάζονται νυχτερινές βάρδιες ή παθαίνουν τζετ λαγκ.

Προσοχή, λοιπόν, και μέτρο! Δεν είναι ανάγκη να στερηθούμε τις λιχουδιές και τα γλυκίσματα. Αρκεί να μην ξεφύγουμε τελείως από το συνηθισμένο διατροφικό μας πρόγραμμα, ακόμα κι αν είναι λίγο παραπάνω εμπλουτισμένο από το καθημερινό μας... και, βέβαια, όχι αδικαιολόγητα!



Σχετικά Άρθρα

Ο θηλασμός αυξάνει την πιθανότητα για τρία ή περισσότερα παιδιά
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η μελέτη Intensive Parenting: Fertility and Breastfeeding Duration in the United States που έγινε από το ...
Οι δύο παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου μαστού
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Menopause, έρχεται να ενισχύσει την άποψη ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίν...
Οι νέες συστάσεις για την εισαγωγή στερεών τροφών στον 1ο χρόνο της ζωής
Με στόχο την εξασφάλιση της υγιεινής διατροφής τους πρώτους μήνες του παιδιού και λαμβάνοντας υπόψη επιστημονικές μελέτες και με σεβασμό στι...
Κοινοποίηση σχολικών φωτογραφιών: Μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο;
Κι ενώ το κουδούνι του σχολείου έχει χτυπήσει εδώ και λίγες μέρες σημαίνοντας την έναρξη της φετινής εκπαιδευτικής χρονιάς, τα μέσα κοινωνι...
Η ατμοσφαιρική ρύπανση φτάνει μέχρι τον πλακούντα
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της μητρικής έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση του και του πρόωρου τοκετού, του χα...
Τα παιδιά που παίρνουν παρακεταμόλη στην αρχή της ζωής τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άσθματος
Ειδικά αν έχουν το ανάλογο γενετικό υπόβαθρο, μας ενημερώνει νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής...