Η μητέρα που θηλάζει, πρέπει να επιλέγει καθημερινά τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων (πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά, όσπρια δημητριακά), προκειμένου να καλύψει τις διατροφικές της ανάγκες και να παράγει γάλα στις ιδανικές ποσότητες.
-Πρέπει να σιτίζεται σύμφωνα με τις επιθυμίες της αλλά και με μέτρο.
-Αν και η συμβουλή των γιαγιάδων είναι ότι οι γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται περισσότερο τροφές σε υγρή μορφή (σούπες), δεν έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι κάτι τέτοιο αυξάνει την ποσότητα του γάλακτος.
– Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως το γάλα στην καθημερινή διατροφή της συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της ποσότητας και της ποιότητας του μητρικού γάλακτος, ενώ επιπλέον, προσφέρει στον οργανισμό της νέας μαμάς απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, όπως σίδηρο, βιταμίνη D και, φυσικά, ασβέστιο! -Οι δίαιτες αδυνατίσματος απαγορεύονται. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της γαλουχίας η μητέρα σταδιακά θα χάνει το επιπρόσθετο βάρος που έχει πάρει κατά την εγκυμοσύνη (περίπου 1 κιλό το μήνα), γιατί θα το χρησιμοποιήσει για την παραγωγή γάλακτος. Αν περιορίσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε για να χάσετε πιο γρήγορα κιλά, θα μειωθεί η παραγωγή γάλακτος, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες του βρέφους και να δυσχεραίνεται η ανάπτυξή του.
-Αν διαπιστώσετε ότι υπάρχει κάποια τροφή που ενοχλεί το μωρό σας, αφαιρέστε την από τη διατροφή σας για διάστημα μιας εβδομάδας και μετά δοκιμάστε να τη φάτε ξανά. Αν δείτε έντονα ενοχλήματα ξανά στο μωρό, αφαιρέστε αυτή την τροφή από το διαιτολόγιό σας για όσο θηλάζετε.
-Το αλκοόλ περνάει στο μητρικό γάλα και κατά συνέπεια καταναλώνεται από το μωρό μετά από εσάς. Μπορείτε να πίνετε περιστασιακά ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα.
-Το κάπνισμα είναι καλύτερα να αποφεύγεται.
-Τέλος, δεν υπάρχει λόγος να στερήσετε από τον εαυτό σας την απόλαυση ενός μικρού γλυκού κάθε τόσο, ενώ μπορείτε να πίνετε όσο νερό και όσους χυμούς θέλετε.
Για τις εξειδικευμένες ανάγκες της θηλάζουσας μητέρας, υπάρχει τώρα το νέο γάλα Frezylac Mommy από τη Frezyderm!