News

Απαγορεύεται αυστηρά η κυκλοφορία στις εγκύους!

26/07/2013
Από: Ελένη Χαδιαράκου |  σχολιάστε
Απαγορεύεται αυστηρά η κυκλοφορία στις εγκύους!
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στην Τουρκία η δήλωση του ειδικού δικηγόρου για θέματα ισλαμικού μυστικισμού Ομέρ Τουγρούλ Ινάντσερ, πως οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να κυκλοφορούν δημοσίως , με την αιτιολογία ότι η επίδειξη της εγκυμοσύνης  δε συνάδει με τους καλούς τρόπους και επιπλέον, αποτελεί αντιαισθητικό θέαμα.


Έντονες διαμαρτυρίες και σωρεία σχολίων προκάλεσαν τα σχόλια του Τούρκου ειδικού για θέματα ισλαμικού μυστικισμού (σούφι) και δικηγόρου Ομέρ Τουγρούλ Ινάντσερ, ο οποίος από τη δημόσια τηλεόραση είπε ότι «δεν μπορούν οι έγκυες να κυκλοφορούν στους δρόμους με τόσο μεγάλη κοιλιά» γιατί «καταρχάς δεν είναι καλαίσθητο».

«Δεν συνάδει με τους καλούς τρόπους μας η επίδειξη της εγκυμοσύνης», είπε ο Ινάντσερ που πάντως έκανε μια παραχώρηση: «Η έγκυος, μετά τους επτά ή οκτώ μήνες, μπορεί να πηγαίνει βόλτα με το αυτοκίνητο, συνοδεία του συζύγου της» και αυτό «τις απογευματινές ώρες».

Ο Ινάντσερ έκανε τα σχόλια αυτά στη δημόσια τηλεόραση TRT 1 την Τετάρτη, συναντώντας την επιδοκιμασία του παρουσιαστή, κατά την Hurriyet.

Με ανακοίνωσή του την Πέμπτη, ο Ιναντσέρ επιχείρησε να απαντήσει στις αντιδράσεις λέγοντας ότι «ακόμη και στους χώρους εργασίας δίνουν νόμιμη άδεια τοκετού στις εγκύους. Αυτό όμως το κάνουν για να καθίσουν σπίτι τους και όχι για να κυκλοφορούν στους δρόμους».

«Παντρεύτηκες και έμεινες έγκυος, εντάξει, αλλά δεν είναι αυτό λόγος να μας επιδεικνύεις την κοιλιά σου. Η εικόνα είναι αντιαισθητική. Γιατί δεν το καταλαβαίνεις; Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να τιμώνται», είπε κατά το Anadolu.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων η οποία αναφέρει ότι «δεν τίθεται θέμα να μην βγαίνουν έξω οι έγκυες. Εξάλλου η θρησκεία δεν κάνει λόγο για απομόνωση της γυναίκας. Ωστόσο οι έγκυες που κυκλοφορούν θα πρέπει να προσέχουν την περιβολή τους και δεν πρέπει να φοράνε ενδυμασίες που αφήνουν ακάλυπτη την κοιλιά και την πλάτη τους».

Σε σχετική του δήλωση ο γυναικολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Άγκυρας Μουράτ Σονμέζερ αναφέρει ότι «εάν η έγκυος δεν βγαίνει έξω και δεν κινείται, αυτό συνιστά κίνδυνο για την ίδια και για το μωρό».

Υπήρξαν πάντως και πολιτικές αντιδράσεις.

Κανένας δεν μπορεί να περιορίσει τις γυναίκες σύμφωνα με τις αισθητικές προτιμήσεις των ανδρών, δήλωσε η βουλευτίνα του κυβερνώντος AKP, Νιμέτ Μπας.

Η βουλευτίνα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μπινάζ Τοπράκ υποστήριξε ότι «οι διακρίσεις και η βία εναντίον των γυναικών πηγάζουν από τέτοιες αντιλήψεις» και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης Οκτάι Βουράλ αναρωτήθηκε: «Είναι λέει ντροπή να κυκλοφορούν στους δρόμους οι έγκυες και δεν είναι ντροπή όταν ο πρωθυπουργός της χώρας ζητά από τον κόσμο να κάνει τρία ή πέντε παιδιά;»

Σχετικά Άρθρα

Οι πολύτεκνες γυναίκες γερνούν γρηγορότερα
Οι πολλαπλές εγκυμοσύνες ενδεχομένως να κάνουν τα κύτταρα του γυναικείου οργανισμού να γεράζουν ταχύτερα, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπισ...
Αλώβητο βγήκε τρίχρονο αγόρι που παρασύρθηκε από το αυτοκίνητο της μητέρας του
Σοκαριστικό βίντεο, το οποίο όμως έχει ευτυχή κατάληξη δίνει στη δημοσιότητα κάμερα ασφαλείας στην Τουρκία.Συγκεκριμένα, αγόρι τριών ετ...
Άτεκνη από επιλογή: Μια γυναίκα μιλάει για την εμπειρία της στείρωσης
Όπως οι περισσότερες γυναίκες, έτσι κι εγώ, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, σκεφτόμουν ότι κάποια στιγμή θα γίνω μανούλα. Ωστόσο, καθώς ...
Μαγικά πορτρέτα παιδιών στη φύση!
Υπάρχει κάτι ονειρικό, κάτι φαντασιακό και εξωτικό στα πορτρέτα της Lisa Holloway! Η ταλαντούχα φωτογράφος από τη Νεβάδα χρησιμοποιεί τα μαγ...
Ποια είναι η κατάσταση των παιδιών στον κόσμο
Όσα αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση της UNICEF.
Γιατί οι Δανοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι γονείς στον κόσμο;
Πριν από ένα μήνα περίπου η Δανία στέφθηκε η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Οι συνήθειες, η κουλτούρα αλλά  και το επίπεδο υγείας των...