News

Γιατί οι Δανοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι γονείς στον κόσμο;

29/10/2013
Από: Ελένη Χαδιαράκου |  σχολιάστε
Γιατί οι Δανοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι γονείς στον κόσμο;
Πριν από ένα μήνα περίπου η Δανία στέφθηκε η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Οι συνήθειες, η κουλτούρα αλλά  και το επίπεδο υγείας των Δανών μπήκαν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων οι οποίοι ήθελαν να διαπιστώσουν γιατί η χώρα αυτή κατέχει αυτό το μοναδικό προνόμιο.

Η Δανία υποστηρίζει τους γονείς 
Η σκανδιναβική αυτή χώρα υποστηρίζει τους γονείς εργαζόμενους οι οποίοι λαμβάνουν συνολικά 52 εβδομάδες γονικής άδειας. Οι μητέρες επιδοτούνται μέχρι 18 εβδομάδες αλλά και οι πατέρες λαμβάνουν τη... δική τους οικονομική ενίσχυση σε ποσοστό μέχρι και 100% του μισθού.

Όμως, η στήριξη της οικογένειας  δεν σταματά εδώ αφού τα  παιδιά έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ή χαμηλού κόστους φροντίδα. Το αποτέλεσμα; Στη Δανία, το 79% των μητέρων επιστρέφουν  στα καθήκοντά τους όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Αμερική φτάνει το 59%. Η υγειονομική περίθαλψη είναι δικαίωμα των πολιτών. Οι Δανοί απολαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη ως ένα βασικό δικαίωμα. Την ίδια στιγμή έχουν προσωπική επαφή με το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας κατά μέσο όρο περίπου επτά φορές το χρόνο.

Η ισότητα των φύλων αποτελεί προτεραιότητα
Η Δανία βρίσκεται ανελλιπώς στις πρώτες 10 χώρες στην ετήσια έκθεση ενός Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην ισότητα των φύλων, ενώ οι γυναίκες έχουν ισχυρή παρουσία σε ηγετικές θέσεις. Να σημειωθεί εδώ ότι οι σκανδιναβικές χώρες ήταν πρωτοπόρες στην παροχή  δικαιώματος ψήφου  στις γυναίκες ( Σουηδία το 1919, στη Νορβηγία το 1913, την Ισλανδία και τη Δανία το 1915, στη Φινλανδία το 1906).

Αγαπούν το ποδήλατο 
Στην πιο πυκνοκατοικημένη και μεγαλύτερη πόλη της Δανίας, την Κοπεγχάγη, περισσότερες από τις μισές μετακινήσεις των κατοίκων γίνεται με ποδήλατο, γεγονός που δεν βελτιώνει μόνο τα επίπεδα φυσικής κατάστασης και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά συμβάλλει και στην ευημερία της πόλης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι χάρη στη χρήση ποδηλάτου αποφεύγεται η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα ατυχήματα μειώνονται ενώ δεν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση, αλλά και ηχορύπανση.

Εκτιμάται πως στην Κοπεγχάγη 1,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα κάθε μέρα καλύπτονται με ποδήλατο και έτσι εξοικονομούνται 34 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, ενώ τα μόλις 30 λεπτά της καθημερινής ποδηλασίας προσθέτουν κατά μέσο όρο ένα έως δύο χρόνια στο προσδόκιμο ζωής των κατοίκων.


Σχετικά Άρθρα

Χιλιάδες παιδιά χωρίζονται βίαια από τους γονείς τους: «Οι συνέπειες είναι καταστροφικές»
Αυτό συμβαίνει στα παιδιά όταν χωρίζονται βίαια από τους γονείς τους. Ο καρδιακός τους ρυθμός αυξάνεται. Το σώμα τους απελευθερώνει ορμόνες ...
20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού!
H Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989, προσέφερε ένα νέο ορισμ...
Οι καβγάδες των γονιών ΔΕΝ μεγαλώνουν γερά παιδιά
Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι, όταν μαλώνουν οι γονείς, ο εγκέφαλος των παιδιών επηρεάζεται αρνητικά, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου...
Πόσο επηρεάζονται τα παιδιά από την τηλεόραση;
Όχι όσο νομίζουμε! Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα παιδιά δεν γίνονται κακότροπα από τα τηλεοπτικά προγράμματα ή τα video games.
Έρευνα: Η τηλεόραση προωθεί την παιδική εγκληματικότητα
Τα παιδιά που παρακολουθούν πολλή τηλεόραση, είναι πιθανότερο μελλοντικά να εκδηλώσουν αντικοινωνική συμπεριφορά
Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία
Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι αυτό που μας κάνει πραγματικά χαρούμενους στη ζωή είναι οι αληθινές σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους.