Με την χτεσινή παρουσίαση στην Πάτρα, του τέταρτου Διατροφικού Οδηγού για άτομα 65 ετών και άνω, ολοκληρώθηκε μια σειρά ημερίδων που σκοπό είχαν την επίσημη παρουσίαση και διάθεση των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών, που συνέταξε η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, σε συνεργασία με πλειάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.
Πρόκειται για ένα 8-τομο έργο, για την συγγραφή του οποίου εργάστηκαν περισσότεροι από 40 έλληνες και ξένοι επιστήμονες για δύο και πλέον χρόνια. Τέσσερις από τους τόμους απευθύνονται στους ειδικούς επιστήμονες καθώς περιέχουν την επιστημονική τεκμηρίωση. Οι υπόλοιποι τέσσερις απευθύνονται στο ευρύ κοινό.
Ειδικότερα:
ο πρώτος τόμος αφορά στη διατροφή των υγιών ενηλίκων
ο δεύτερος στη διατροφή των βρεφών, των παιδιών και των εφήβων
–  ο τρίτος στη διατροφή των γυναικών στην ενήλικη ζωή και κατά τις περιόδους της κύησης, του θηλασμού και της εμμηνόπαυσης
ο τέταρτος στη διατροφή των ατόμων άνω των 65 ετών.
Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια 4 ημερίδων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν:
Αθήνα
16 Οκτωβρίου –  οδηγός ενηλίκων
17 Οκτωβρίου – οδηγός για βρέφη, παιδιά και εφήβους
Θεσσαλονίκη
20 Οκτωβρίου – οδηγός για γυναίκες, εγκύους και θηλάζουσες
Πάτρα
30 Οκτωβρίου – οδηγός ατόμων 65 και άνω
Οι οδηγοί έχουν τυπωθεί σε 6500 αντίτυπα τα οποία θα διανεμηθούν δωρεάν σε ποικίλους φορείς, (υπουργεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, ιατρικές εταιρείες, σχολεία, ΚΑΠΗ…), ενώ το σύνολο του περιεχομένου τους θα είναι προσβάσιμο απ΄ όλους στον δικτυακό τόπο: www.diatrofikoiodigoi.gr
Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερίδων, οι επιστήμονες που έχουν εργαστεί για την συγγραφή των οδηγών ανέλυσαν το περιεχόμενό τους.