«Με τους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς απευθυνόμαστε στον μέσο Έλληνα που αναρωτιέται «ποιές τροφές είναι υγιεινές;». Δίνεται σε όλους η δυνατότητα για καλή διατροφή» σημείωσε η καθηγήτρια Ιατρικής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, κα Αθηνά Λινού ανοίγοντας την 3η Ημερίδα Παρουσίασης των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών στις 20 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Η ημερίδα αφορούσε στις ενήλικες γυναίκες με ειδική έμφαση στα σημαντικότερα στάδια της ζωής τους- την εγκυμοσύνη, τη γαλουχία και την εμμηνόπαυση.  Στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καθηγητές και συντελεστές των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών εξήγησαν λεπτομερώς  τις βασικές συστάσεις διατροφής και σωματικής δραστηριότητας που πρέπει να ακολουθούν οι γυναίκες, ώστε να είναι υγιείς τόσο οι ίδιες όσοκαι τα παιδιά που θα φέρουν στον κόσμο.
Για την υλοποίηση του έργου η Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτητικής Συμπεριφοράς στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κα Μαρία Γιαννακούλια εξέφρασε τον ενθουσιασμό της: «Είναι άξια συγχαρητηρίων η απόφαση των συντελεστών των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών να δώσουν έμφαση στη γυναίκα, μέλος της κοινωνίας που είναι τροφός και τρεφόμενη ταυτόχρονα».Η εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κα Βιολέττα Βαΐτση σημείωσε ότι: «πρόκειται για εξαιρετική δουλειά, εύληπτη στη μέση Ελληνίδα».
Εκ των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών, ο Ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κος Ευγένιος Κουμαντάκης υπογράμμισε το ρόλο της σωματικής δραστηριότητας: «Δεν αρκεί να λέμε «τι θα φάμε σήμερα;»,πρέπει να αναρωτιόμαστε «τι δραστηριότητα θα κάνουμε σήμερα;». Εύχομαι να ελαττώσουμε το πανδημικό φαινόμενο της παχυσαρκίας. Τα παιδιά των γυναικών με παχυσαρκία μπορεί να εκδηλώσουν προβλήματα υγείας σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής τους».
Έμφαση δόθηκε, επίσης, και στις διατροφικές συστάσεις και τον τρόπο ζωής κατά την περίοδο της κύησης, κατά την οποία όπως τόνισε η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόφος του Ινστιτούτου Prolepsis, κα Κατερίνα Μπελογιάννη:«…δεν τρώμε για δύο αλλά σκεφτόμαστε για δύο».
Ιδιαίτερος λόγος έγινε και για τη σημασία του θηλασμού. Σύμφωνα με την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Μαιευτικής στα ΤΕΙ Αθήνας και Μαία κα Φανή Πεχλιβάνη: «Φτάσαμε σε εποχή που χρειάζεται να εξηγήσουμε την ανάγκη του αυτονόητου: της σημασίας του μητρικού θηλασμού. Το μητρικό γάλα προσαρμόζεται στη σύστασή του για να καλύψει όλες τις ανάγκες του παιδιού και αποτελεί τον φυσικό τρόπο διατροφής του βρέφους».
Να θυμίσουμε ότι την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα η παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για άτομα άνω των 65 ετών. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.