Με τα πιο αισιόδοξα μηνύματα των παιδιών για την αντιμετώπιση της κρίσης, μέσα από τη συνεργασία, την ομαδικότητα και την αλληλεγγύη για το κοινό καλό, συμπληρώθηκαν φέτος 10 χρόνια από την έναρξη του Προγράμματος Οικονομικής Εκπαίδευσης «Οικονομία: γνώση με αξία!» της Citi που υλοποιήθηκε σε δημοτικά σχολεία, σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.
Το 2004, η Citi ανέθεσε στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του πρώτου στην Ελλάδα εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα «Οικονομία: γνώση με αξία» με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών με βασικές οικονομικές έννοιες που επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή και διαμορφώνουν την καταναλωτική τους συνείδηση. Η πρωτοβουλία της Citi εντασσόταν στο πλαίσιο της παγκόσμιας δέσμευσης για 10ετή Ενίσχυση της Οικονομικής Εκπαίδευσης στις περισσότερες από τις 160 χώρες όπου δραστηριοποιείται.
Το Πρόγραμμα από το ξεκίνημά του αγκαλιάστηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα, αφενός διότι κάλυπτε το κενό που υπήρχε στον χώρο ως προς την οικονομική εκπαίδευση και αφετέρου, διότι δεν απαιτούνταν κάποια οικονομική συμμετοχή ούτε έξοδα μεταφοράς, καθώς διεξαγόταν στον χώρο του σχολείου. Στη χρονική περίοδο 2004 – 2014, το πρόγραμμα «Οικονομία: γνώση με αξία» επισκέφτηκε περισσότερες από 2.360 σχολικές τάξεις του Δημοτικού, στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα και το Ηράκλειο Κρήτης, ενώ σε αυτό πήραν μέρος 62.250 μαθητές και 750 εργαζόμενοι της Citi, οι οποίοι υποστήριξαν εθελοντικά την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν περισσότερα από 62.000 εκπαιδευτικά έντυπα δόθηκαν στους μαθητές με στόχο την αφομοίωση της κατακτημένης γνώσης και την εξάσκηση στο σπίτι, των νέων στάσεων που δημιουργήθηκαν από την εμπειρία τους στο πρόγραμμα.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα κορυφώθηκε με τη διαδραστική έκθεση με τίτλο «10 χρόνια «Οικονομία: γνώση με αξία»» που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Περισσότεροι από 3.200επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πορεία και εξέλιξη του 10ετούς εκπαιδευτικού προγράμματος, μέσα από έργα των μαθητών που συμμετείχαν σε αυτό, δημοσιεύσεις, εκπαιδευτικά έντυπα και φωτογραφικό υλικό και να ανακαλύψουν τις ιδέες και προτάσεις των παιδιών για την επίλυση επίκαιρων ζητημάτων που σχετίζονται με την οικονομία, αλλά και την ορθή καταναλωτική συμπεριφορά και την ικανότητα στην οικιακή οικονομία που διακρίνει τα παιδιά σήμερα.
Βάσει της αξιολόγησης του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, το 75% των μαθητών που έλαβαν μέρος στα προγράμματα εξοικειώθηκαν με βασικές έννοιες της οικονομίας, έμαθαν να ιεραρχούν τις ανάγκες τους, να διαχειρίζονται τα χρήματά τους, να κατανοούν τη σημασία της αποταμίευσης προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους, καθώς και να είναι σωστοί καταναλωτές. Παράλληλα, εξασκήθηκαν στην ομαδική εργασία, στη διαπραγμάτευση και στην επίλυση προβλημάτων.
Ταυτόχρονα, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο με την υποστήριξη της Citi μελετά και σχεδιάζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οικονομία… γνώση με αξία» για οικογένειες, το οποίο θα ξεκινήσει να υλοποιείται στον χώρο του Παιδικού Μουσείου για οικογένειες με παιδιά, από τον Ιανουάριο  του 2015.
Mε τη δημιουργία του ψηφιακού παιχνιδιού και του οικογενειακού προγράμματος «Οικονομία: γνώση με αξία», η Citi στοχεύει στην περαιτέρω εξυπηρέτηση αναγκών της κοινωνίας για οικονομική εκπαίδευση. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος στο σχολικό περιβάλλον, το πρόγραμμα επιθυμεί να έρθει κοντά στο οικογενειακό περιβάλλον, μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα καθοριστικές ζυμώσεις ως προς διαπαιδαγώγηση των συνειδητοποιημένων καταναλωτών, είτε αυτοί είναι παιδιά είτε είναι ενήλικες.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Citi: www.citigroup.com Ελληνικό Παιδικό Μουσείο: www.hcm.gr