Όλοι ξέρουμε πως το παιχνίδι με τις πλαστελίνες είναι, αν μη τι άλλο, διασκεδαστικό και προσφέρει πραγματική χαρά στα παιδιά. Οι δημιουργίες, όποιες και να είναι αυτές, πάντα ενθουσιάζουν και συγκινούν τους μικρούς μας φίλους. 
Το παιχνίδι όμως με την πλαστελίνη είναι αλήθεια πως προσφέρει πολλά περισσότερα από αυτό που βλέπουμε με την πρώτη ματιά! Παίζοντας με πλαστελίνες ένα παιδί αναπτύσσει δυνάμεις και δεξιότητες τόσο στα χέρια όσο και στα δάχτυλα που είναι πολλές φορές απαραίτητες για μελλοντικές ασχολίες, χόμπυ αλλά και για τις επιδόσεις του σε κάθε τομέα.
Πάμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε!
Ζούληγμα και πλάσιμο
Δώστε στο παιδί ένα μεγάλο κομμάτι πλαστελίνης και προτρέψτε το να το ζουλήξει και να πλάσει τα αγαπημένα του φαγητά με τον ίδιο τρόπο που έχει δει εσάς ή τη γιαγιά του να ετοιμάζει μία πίτα ή τη ζύμη για μία πίτσα. Ο συνδυασμός αυτός φαντασίας, ταύτισης και δημιουργίας είναι η καλύτερη αρχή για δυνατά και δημιουργικά χέρια.
Κάντε παντού τρύπες!
Η τέλεια άσκηση για δύναμη στα μικρά δαχτυλάκια! Ονομάστε τις «φωλίτσες» και ζητήστε από το παιδί σας να γεμίσει ένα μεγάλο κομμάτι πλαστελίνης με τρύπες πιέζοντας με κάθε δάχτυλο του χεριού του! Ζητήστε του να φανταστεί ποιο ζώο ζει σε κάθε μια από αυτές τις φωλιές!
Στρίψιμο και κύλισμα
Δείξτε στο παιδί πως να κάνει μικρά φιδάκια, κουλουράκια, κορμούς δέντρων αλλά και πως να ισιώνει και να ανοίγει την πλαστελίνη με ένα μικρό πλάστη. Με αυτούς τους τρόπους ενεργοποιούνται και ασκούνται ταυτόχρονα οι μύες του χεριού αλλά και του ώμου. Επίσης, φτιάχνοντας μια μεγάλη μπάλα από πλαστελίνη και κυλώντας την προς διάφορες κατευθύνσεις προσπαθώντας να την κάνει όσο πιο στρόγγυλη γίνεται, το παιδί αποκτά περισσότερο έλεγχο των κινήσεων και της αντίληψής του.
Πίεση
Τα εργαλεία και τα καλουπάκια είναι απαραίτητα για ωραίες πλαστελινοδημιουργίες, αλλά πρώτα πρέπει το παιδί να μάθει χωρίς αυτά! Είναι σημαντικό να μάθει να ισιώνει, να ενώνει, και να κάνει σχήματα και σχέδια με την πλαστελίνη μόνο του. Έτσι οι χειρωνακτικές δεξιότητες θα γίνουν πιο συντονισμένες και λεπτομερείς. Με τον τρόπο αυτό, το παιδί θα αποκτήσει τις δικές του μεθόδους και τεχνικές εφαρμογής που θα του είναι χρήσιμες και σημαντικές όχι μόνο για το παιχνίδι.
Κοπή
Κόβοντας την πλαστελίνη σε κομμάτια, είτε με το χέρι είτε πιο μετά με κάποιο εργαλειάκι, μαθαίνει να υπολογίζει σωστά τα μεγέθη, να δημιουργεί όμοια αντικείμενα, να τα συγκρίνει και στη συνέχεια να εντοπίζει και να διορθώνει τα λάθη του.
Σφραγιδούλες!
Δώστε στο παιδί ένα μεγάλο κομμάτι πλαστελίνης και ζητήστε του να φτιάξει μια σφραγίδα με ό,τι του αρέσει. Με το αγαπημένο του φιγουράκι, με ένα κέρμα ή με τον Mickey και τη Minnie. Οι σφραγίδες στην πλαστελίνη εξάπτουν τη φαντασία και ενθουσιάζουν τα παιδιά που βλέπουν τα αγαπημένα τους αντικείμενα να αποτυπώνονται και να ζωντανεύουν πάνω σε ένα όμορφο, μαλακό και χρωματιστό υλικό!
Κατασκευές
Είτε φτιάχνει μία φάρμα με ζωάκια, είτε παγωτά ή φιόγκους, το παιδί καλείται να συνδυάσει όλα τα παραπάνω στοιχεία, για να δημιουργήσει έναν κόσμο από πλαστελίνη. Θα βάλει τη φαντασία του να δουλέψει, θα κάνει συνδυασμούς σχημάτων και χρωμάτων, θα διορθώσει κάποιες ατέλειες, θα το χαλάσει και θα το φτιάξει από την αρχή… Θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να δώσει εικόνα στη φαντασία του και να την τελειοποιήσει, για να καμαρώσετε παρέα το δημιούργημά του!
Και αν όλα αυτά συνδυαστούν με τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών, το Mickey και τη Minnie, τότε τα αποτελέσματα θα σας καταπλήξουν! Η Πλαστελίνα της AS αποτελεί την ιδανική δραστηριότητα ώστε το παιδί να αναπτύξει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του. Ανακαλύπτει και μαθαίνει νέα πράγματα με τρόπο ευχάριστο και διασκεδαστικό. Τα παιδιά έχουν τη δική τους φάρμα, φτιάχνουν τα δικά τους παγωτά και διασκεδάζουν με ένα παιχνίδι ασφαλές και εντυπωσιακό!
Φύγαμε για Πλαστελινοδημιουργίες!