Ο αθλητισμός πέρα από μέσο έκφρασης και εκτόνωσης για τα παιδιά κάθε ηλικίας, αποτελεί και θεμέλιο του πολιτισμού μας. Τα παιδιά από νεαρή ηλικία πρέπει να συμμετέχουν σε αθλήματα, που θα τα βοηθήσουν τόσο στην σωστή σωματική τους ανάπτυξη όσο και στην εξέλιξη τους σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες.
Αυτό τον σπουδαίο ρόλο του αθλητισμού αναγνώρισε η ΟΠΑΠ και δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αναπτύσσεται σε 125 Ερασιτεχνικά Σωματεία Ποδοσφαίρου, με συνολική συμμετοχή 10.000 παιδιών και 450 προπονητών απ’ όλη την Ελλάδα.
Οι Αθλητικές Ακαδημίες της ΟΠΑΠ έχουν ως στόχο να εμφυσήσουν αρχές που θα ακολουθούν τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή, είτε γίνουν αθλητές, είτε παραμείνουν απλοί «φίλοι» του αθλητισμού. Μέσα από τον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό τους χαρακτήρα, καλύπτουν ως πρόγραμμα ένα ευρύτατο φάσμα πεδίων που σχετίζονται όχι μόνο με την άθληση αλλά με την ίδια την ζωή, καθώς στόχος του προγράμματος δεν είναι μόνο η δημιουργία σπουδαίων αθλητών αλλά κυρίως σπουδαίων ανθρώπων.
Τα σημαντικά οφέλη της δράσης είναι πλέον ορατά στις Ερασιτεχνικές Ποδοσφαιρικές Ακαδημίες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Οι Ακαδημίες έχουν προμηθευτεί από την εταιρεία αθλητικό εξοπλισμό ενώ παράλληλα γονείς και προπονητές λαμβάνουν σημαντική υποστήριξη, εκπαίδευση, και πληροφόρηση, από επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από παιδιάτρους, ψυχολόγους και διατροφολόγους.
Ιδιαίτερα σημαντική και μάλιστα πρωτοφανής για τα ελληνικά αθλητικά δεδομένα, είναι η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη που παρέχεται σε 10.000 και πλέον παιδιά στο πλαίσιο όλων των αγωνιστικών δραστηριοτήτων της Ακαδημίας τους.
Επιπλέον, σημαντικά οφέλη για τους μικρούς αθλητές προκύπτουν και από την ομάδα προπονητών, που αποτελείται από επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία σε παιδιά αυτής της ηλικίας, οι οποίοι μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια καθοδηγούν τους προπονητές των Ακαδημιών βάσει των διεθνών προτύπων της UEFΑ.