Πώς θα ακουγόταν αν σας λέγαμε πως ένα τηλεσκόπιο βαρυτικών κυμάτων και ένα διαστημόπλοιο το οποίο ακολουθεί μονοπάτι προς τον Σείριο, μια διαστημική βάση στον πλανήτη Άρη και ένα διαστημικό όχημα που συνέλεγε ορυκτά από τον Άρη, είναι ρομποτικές κατασκευές που έφτιαξαν παιδιά δημοτικού;

Κι όμως, αυτά ήταν τα έργα που ξεχώρισαν στον τελικό του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές δημοτικού με θέμα τον Γαλαξία και κατέλαβαν τις 3 πρώτες θέσεις. Οι ομάδες Robotakia από τη Γλυφάδα (1η θέση), TriRoboNauts από τα Τρίκαλα (2η θέση) και Rοbofantasy από την Καλαμάτα (3η θέση) αντίστοιχα, απέδειξαν πως αυτοί οι μαθητές είναι τα αστέρια του μέλλοντος! Η αξιολόγηση κάθε έργου πραγματοποιήθηκε από ειδική επιτροπή, βάσει κριτηρίων σύλληψης ιδέας, προγραμματισμού, κατασκευής, παρουσίασης και συνεργασίας της ομάδας, αλλά και του συνοδευτικού video με τη γλώσσα προγραμματισμού Scratch.

Στον διαγωνισμό, που διοργάνωσε ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός WRO Hellas με την υποστήριξη της COSMOTE, συμμετείχαν 330 ομάδες από 250 σχολεία της χώρας. Στον τελικό προκρίθηκαν και παρουσίασαν τις κατασκευές τους 50. Τόσο οι μαθητές που συμμετείχαν όσο και οι προπονητές/δάσκαλοι τους δήλωσαν ενθουσιασμένοι, χαρακτηρίζοντας τη Ρομποτική ως την «επιστήμη του μέλλοντος». Όπως σημείωσαν, θέλουν να συνεχίσουν να ασχολούνται με την ρομποτική.

Ο πρόεδρος του WRΟ Hellas, που διοργανώνει τους διαγωνισμούς και στοχεύει στη διάδοση της ρομποτικής, κος Γιάννης Σομαλακίδης, δήλωσε σχετικά: «Με όχημα τη ρομποτική, η WRO Hellas επιτυγχάνει τη συμμαχία οικογένειας, εκπαιδευτικής κοινότητας και πολιτείας, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα παιδιά μας. Οι διαγωνισμοί καταδεικνύουν ότι έχουμε όλα όσα απαιτούνται για να είναι η χώρα μας παρούσα στο club των τεχνολογικά ανεπτυγμένων χωρών.»      

Ο Executive Director Οικιακών Πελατών της COSMOTE, κος Κώστας Νεμπής, σημείωσε: «Πρωτοπόρος στην τεχνολογία και την καινοτομία, η COSMOTE στηρίζει για δεύτερη χρονιά τους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής που βοηθούν τα παιδιά να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες και να αναπτύξουν δεξιότητες και ταλέντα, που είναι πολύτιμα για το μέλλον τους. Μπράβο στα παιδιά, και βέβαια στους γονείς και τους δασκάλους τους, που είναι δίπλα τους σε αυτή την προσπάθεια.»

Η COSMOTE, εκτός από τη συνολική στήριξη κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, επιβράβευσε τις τρεις νικήτριες ομάδες και τους προπονητές-δασκάλους με δώρα τεχνολογίας και την καλύτερη ομάδα από κάθε περιφέρεια, με δωροεπιταγές από το Cosmotebooks.gr. Στο φετινό διαγωνισμό δεν έλειψε και η συμμετοχή των παιδιών των εργαζομένων του Ομίλου ΟΤΕ, που δοκίμασαν τις δυνάμεις τους και παρακολούθησαν μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής από τον WRO Hellas, στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ.

Οι διαγωνισμοί εκπαιδευτικής ρομποτικής συμβάλλουν στην προσπάθεια για τη διάδοση της νέας εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) και την ένταξή της στο σύστημα διδασκαλίας και εκπαίδευσης των μαθητών της χώρα μας. Για περισσότερες πληροφορίες για την εκπαιδευτική ρομποτική μπορείτε να επισκεφθείτε το www.wrohellas.gr.