Ο όρος ατοπική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα περιγράφει μια  χρόνια, φλεγμονώδη κατάσταση του δέρματος με υφέσεις και εξάρσεις, που ξεκινά από τη βρεφική ηλικία και συνήθως συνεχίζεται μέχρι περίπου το παιδί να πάει στο Δημοτικό.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ιδιαίτερη αύξηση της ατοπικής δερματίτιδας, ιδιαίτερα στα βρέφη.
Πιο συγκεκριμένα, η διαταραχή αυτή προσβάλλει το 15-30% των παιδιών και το 2-10% των ενηλίκων. Το ατοπικό δέρμα συνδέεται με κληρονομικές αλλεργίες, γι’ αυτό τα παιδιά με ατοπία παρουσιάζουν συχνά άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή αυτές οι καταστάσεις υπάρχουν στην οικογένεια.
Στα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα, ο φυσικός υδρολιπιδικός φραγμός της επιδερμίδας δυσλειτουργεί, με αποτέλεσμα βλάβες και αλλοιώσεις στο δέρμα που εκδηλώνονται με κοκκίνισμα, φούσκωμα και σχηματισμό μικρών κυστιδίων που συνήθως σπάνε. Αυτές οι βλάβες προκαλούν έντονο κνησμό, και όταν τα βρέφη ή τα παιδιά ξύνουν την επιδερμίδα, το πρόβλημα επιδεινώνεται, και το δέρμα γίνεται πολύ σκληρό.
Πολλοί παράγοντες μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν έξαρση της ατοπικής δερματίτιδας:
  • –  Πολύ ψηλή θερμοκρασία
  • –  Έντονος ιδρώτας
  • –  Άγχος
  • –  Συνθετικά ρούχα
  • –  «Επιθετικά» σαπούνια
  • –  Καπνός
Η ατοπική δερματίτιδα, εκτός από βασανιστική ή έστω πολύ ενοχλητική, συχνά έχει και ψυχολογικές επιπτώσεις στο παιδί. Για έναν γονιό, είναι σκληρό να βλέπει το παιδί του να ξύνεται, να ενοχλείται ή ακόμη και να υποφέρει.
Υπάρχει ελπίδα! Δείτε τι μπορείτε να κάνετε ώστε να το βοηθήσετε στην καθημερινότητά του!
  • –  Για την υγιεινή του, προτιμήστε τα σύντομα ντους με χλιαρό νερό και απαλά καθαριστικά. Αποφύγετε το έντονο σκούπισμα με την πετσέτα. Το καλύτερο σφουγγάρι για να πλύνετε το σώμα του απιδιού σας είναι το χέρι σας.
  • –  Προτιμήστε ελαφριά βαμβακερά ρούχα, και γενικά ρούχα και υφάσματα που «αναπνέουν» αφήνοντας έτσι να αναπνεύσει και το σώμα του παιδιού σας.
  • –  Βεβαιωθείτε ότι έχει πάντα δίπλα του την κατάλληλη ενυδατική  κρέμα, [όπως την κρέμα XeraCalm A.D. από την Avène] ώστε να ενυδατώνουμε συστηματικά το δέρμα του προσφέροντας άμεση ανακούφιση από το αίσθημα κνησμού.
  • –  Κόβετε τα νύχια του παιδιού συχνά, για να μην μπορεί να γρατσουνίζεται. Όταν έχει έντονη φαγούρα, τοποθετήστε στην περιοχή δροσερές κομπρέσες.
  • –  Τις «δύσκολες» στιγμές που θέλει πολύ να ξυστεί, βρείτε παιχνίδια και δραστηριότητες που θα το κάνουν να διασκεδάσει και να ξεχνιέται. Αν φανείτε αγχωμένοι θα του προκαλέσετε στρες γεγονός που θα χειροτερέψει την κατάσταση. Αν είστε εσείς ήρεμοι τότε είναι και αυτό ήρεμο και χαλαρό.
Αν τέτοιες πληροφορίες σας φαίνονται χρήσιμες για μια ευχάριστη καθημερινότητα, η Avène σας προσκαλεί στο δωρεάν ενημερωτικό σεμινάριο Hope, την Τετάρτη 29 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός στις 18:30, για πρακτικές συμβουλές αλλά και πολλά δώρα!
Μία τυχερή οικογένεια από την Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει στο Κέντρο Υδροθεραπείας της Avène στη Νότια Γαλλία ώστε να δεχθεί το παιδί της τη μοναδική ευεργετική δράση του ιαματικού Νερού της Avène αλλά και των προϊόντων της.