Φανταστείτε ότι είστε ένα νεογέννητο σε μια μονάδα εντατικής νοσηλείας. Με μία πεταλούδα να τρυπάει το εύθραυστο χέρι σας και δύο σωληνάκια στα ρουθούνια, προσπαθείτε να ηρεμήσετε μετά από μία τραυματική εμπειρία. Ξαφνικά όμως, έρχονται οι γιατροί. Κάνουν φασαρία. Τραβάνε τις κουρτίνες, ανοίγουν το πορτάκι και σας παίρνουν στα χέρια τους. Σας υποβάλλουν σε διάφορες εξετάσεις από τις οποίες το μόνο που εισπράττετε είναι πόνος, φόβος και ανασφάλεια. Σίγουρα δεν ξέρετε ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό σας.
Η μουσική ως μέσο θεραπείας του τραύματος
Τα νεογέννητα είναι πλάσματα της… αφής και της ακοής και βρίσκονται σε μια ευαίσθητη φάση που τώρα θα αρχίσουν να αναπτύσσουν τις ψυχολογικές τους λειτουργίες. Οι μουσικοθεραπευτές το ξέρουν αυτό και δουλεύουν πάντα δίπλα τους, προσπαθώντας να αναπαράξουν τους ήχους της μήτρας, του προηγούμενου δηλαδή φυσικού τους περιβάλλοντος όπου ένιωθαν ασφαλή, με διάφορα ειδικά μουσικά όργανα. Τα τρομοκρατημένα μωρά αρχίζουν σιγά σιγά και προσαρμόζονται σε αυτούς τους ήχους, ηρεμούν και τότε βλέπουμε τους παλμούς της καρδιάς τους να πέφτουν, την αναπνοή τους να ρυθμίζεται, να βγαίνουν από τον αναπνευστήρα και να αρχίζουν να τρέφονται. Αν πάλι, αυτό δεν γίνει αμέσως, οι μουσικοθεραπευτές είναι εκεί για να προσαρμόσουν την τακτική και τη μουσική τους, ώστε να δουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όλα αυτά στο εξωτερικό όπου η μουσικοθεραπεία εφαρμόζεται ως συμπληρωματική μέθοδος θεραπείας στις ΜΕΝΝ – ή έστω σε κάποιες ΜΕΝΝ. Στην Ελλάδα δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.  Έχουμε (τουλάχιστον) μία εξαιρετική μουσικοθεραπεύτρια που χτυπάει τις πόρτες των μονάδων για να της ανοίξουν να μπει μέσα.
Δωρεάν Ομάδα μουσικοθεραπείας για γονείς πρόωρων παιδιών.
Η μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Καλλιώδη και το site 31ebdomades.gr δημιούργησαν το 2016 μια ομάδα υποστήριξης.  Η ομάδα φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα «ασφαλή τόπο» , όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αναλογιστούν τους τρόπους με τους οποίους η πρόωρη γέννηση επηρέασε και επηρεάζει τη ζωή τους και το πώς θα συνεχίσουν από δω και πέρα.
Είναι ανοιχτή σε όλους τους γονείς πρόωρων παιδιών που νοσηλεύονται ή έχουν νοσηλευθεί στο παρελθόν σε ΜΕΝΝ
Θα είναι επίσης ανοιχτή ως προς τη σύστασή της, θα μπορούν δηλαδή να έρχονται όσοι θέλουν, όποτε θέλουν σε κάποια από τις προκαθορισμένες φυσικά συναντήσεις. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή και ΔΩΡΕΑΝ.
Δηλώσετε συμμετοχή   ΕΔΩ  
Που και πως