Το να διαβάζεις δυνατά και να αφηγείσαι ιστορίες στο παιδί σου είναι ένας υπέροχος τρόπος να μοιράζεστε ποιοτικό χρόνο. Επίσης, το βοηθά να αναπτύσσει τη γλωσσική, λογοτεχνική αλλά και εγκεφαλική λειτουργία του. Ενδεικτικά, μαθαίνει πώς να εξοικειώνεται με ήχους, λέξεις, τη γλώσσα αλλά και με την αξία των βιβλίων, του ερεθίζεις την περιέργεια, μαθαίνει πώς να ξεχωρίζει την πραγματικότητα από τη φαντασία και είναι ο καλύτερος τρόπος για να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του με νέες δύσκολες λέξεις. Να θυμάσαι ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να το διαβάζετε φωναχτά. Είναι καλό να σε βλέπει να γυρίζεις αργά και απαλά τις σελίδες και να μοιράζεσαι απλά χρόνο μαζί του.

Αφύπνισε τη δημιουργικότητά του με το να δημιουργείς δικές σου ιστορίες ή απλά διηγήσου στο παιδί ιστορίες από την παιδική σου ηλικία ή από την υπόλοιπη οικογένεια. Επίσης, το να λέτε τραγουδάκια μαζί, το βοηθά στο να αναπτύσσει τη μελωδικότητά του.

Μάθε δύο γλώσσες στο παιδί. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε δίγλωσσες οικογένειες που θέλουν το παιδί να τις μιλά με την ίδια άνεση. Ξεκίνησε σιγά σιγά με παιδικά παραμύθια σε δύο γλώσσες ή ακόμα καλύτερα, με audio books, που του επιτρέπουν να ακούει και ταυτόχρονα να διαβάζει.

Οι κατάλληλες ώρες για διάβασμα, παραμύθια και τραγούδια. Κι όμως, όλες οι ώρες είναι ιδανικές και δεν υπάρχει καλύτερη συνήθεια από το να κάνεις το διάβασμα καθημερινή ρουτίνα του παιδιού. Στο μπάνιο, πριν τον ύπνο, στην αναμονή για το γιατρό αλλά και στο πάρκο. Ακόμα κι αν δεν έχεις μαζί σου βιβλίο, παντού υπάρχει μία ιστορία. Στις συσκευασίες τροφίμων, στη στάση του λεωφορείου ή στους καταλόγους των εστιατορίων.

Μικρά tips προς βελτίωση:

Βάλε στόχο ένα βιβλίο την ημέρα. Αυτό δίνει ποικιλία και επιλογές στο παιδί ενώ μία μεγάλη πολυθρόνα που να χωρά και τους δυο σας κάνει τη διαδικασία ακόμα πιο άνετη. Κλείσε την τηλεόραση και το ραδιόφωνο και βεβαιώσου ότι υπάρχει όσο το δυνατόν περισσότερη ησυχία. Συνόδευσε το διάβασμα με αστείες φωνές και ήχους για να είναι περισσότερο παιχνίδι. Άφησε το παιδί να διαλέξει το βιβλίο και ετοιμάσου να σου ζητάει το ίδιο ξανά και ξανά.

    Ανακάλυψε τη δημόσια βιβλιοθήκη. Μία τέλεια ευκαιρία να πηγαίνετε μαζί βόλτα, να το αφήνεις να επιλέγει τις κατηγορίες και τα μεγέθη βιβλίων που προτιμά, και μάλιστα δωρεάν, ενώ μπορείς να το βοηθήσεις κάνοντας τις εξής ερωτήσεις:

    1.      Πόσα βιβλία θα διαλέξεις;

    2.      Πόσα βιβλία του αγαπημένου σου συγγραφέα μπορείς να βρεις;

    3.      Θα δανειστείς βιβλία που να μιλούν για ζώα;

    4.      Έχεις κάποιο αγαπημένο βιβλίο που θες να ξαναδανειστείς;

    5.      Πόσες μέρες έχουμε μέχρι να το επιστρέψουμε στη βιβλιοθήκη;