Θα έχετε ήδη παρατηρήσει ότι τα μωρά και τα παιδιά μπορούν να πέσουν κάτω πολύ εύκολα. Είναι αρκετά συνηθισμένο αίτιο τραυματισμού και τα καρούμπαλα δεν λείπουν από την παιδική τους ηλικία. Μπορεί να συμβεί από εκεί που δεν το περιμένετε, επειδή οι δεξιότητές τους αυξάνονται πιο γρήγορα από ό,τι στους ενήλικες. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να παρακολουθείτε τις αλλαγές του παιδιού και μετά να προσαρμόσετε το χώρο στις ανάγκες του.

Πώς θα προλάβετε το πέσιμο κοντά σε έπιπλα

Τα μωρά δεν μπορούν να ελέγξουν τις κινήσεις τους, οπότε πρέπει να έχετε πάντα το νου σας όταν κάθονται σε μία επιφάνεια, όπως είναι το κρεβάτι. Θα αντιληφθείτε ότι μπορούν να κυλήσουν εάν πέσουν από το κρεβάτι και θα είναι πιο ασφαλή στο πάτωμα. Επομένως, είναι προτιμότερο να τα αλλάζετε στο πάτωμα ώστε να μην χρειαστεί να το ανακαλύψετε με καρούμπαλα. Τα έπιπλα πρέπει να είναι βιδωμένα ψηλά και να μην ακουμπούν στο πάτωμα ή εκεί που μπορεί να φτάσει το χέρι του. Βιδώστε την τηλεόραση ψηλά. Είναι οκ να βάλετε κάποιο διαχωριστικό σε σημεία του δωματίου που θεωρείτε ότι είναι επικίνδυνο να πλησιάσει το μωρό.

Πρόληψη πτώσης κοντά σε παράθυρα, μπαλκόνια και γυάλινες πόρτες

Κλειδώστε τα παράθυρα ή σφραγίστε τα με ειδικές σφήνες ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσει. Επίσης, μην διευκολύνετε το παιδί ώστε να ανεβαίνει στα παράθυρα με καρέκλες και αλλαξιέρες κοντά τους. Αν έχετε γυάλινες πόρτες, κολλήστε πάνω μεγάλα αυτοκόλλητα ώστε να καταλάβει ότι δεν περνάμε από μέσα τους. Κλειδώνουμε τις μπαλκονόπορτες για να μην βγουν έξω μόνα τους και καθόμαστε πάντα μαζί τους όταν παίζουν έξω. Τα κενά στο μπαλκόνι πρέπει να είναι πολύ μικρά για να μην χωρούν να περάσουν ανάμεσα.

Πρόληψη πτώσης στα σκαλιά και το μπάνιο

Όσο είναι μικρό και μπουσουλάει, βάλτε εμπόδια στο πρώτο και το τελευταίο σκαλί ώστε να μην μπορεί να ανέβει ή να κατέβει. Μπορείτε να βάλετε μία χαμηλή θύρα που ανοίγει με πορτάκι για να περνάτε εσείς και να πηδάτε από πάνω.

Στο μπάνιο, τοποθετήστε χαλάκια που δεν γλιστρούν και έχουν βεντούζες και ενθαρρύνετε το παιδί να κάθεται αντί να στέκεται όρθιο.

Τυχαίοι κίνδυνοι στο σπίτι: καλώδια, χαλάκια που γλιστρούν εύκολα και λεκέδες στο πάτωμα που δεν μαζεύονται αμέσως, χαμηλά τραπεζάκια του καφέ, πάνω στα οποία μπορούν να πέσουν γιατί είναι κοντά στο ύψος τους και φυσικά μυτερές γωνίες σε όλο το σπίτι.