Κάθε δωμάτιο του σπιτιού κρύβει και μερικούς κινδύνους από τους οποίους πρέπει να προφυλάξετε το μωρό που περπατάει και μπορεί να τους φτάσει.

Μπάνιο

Ξυράφι και ψαλίδι. Είναι υψηλά στη λίστα κινδύνων, οπότε φροντίστε να είναι κάπου κλειδωμένα σε ένα συρτάρι.

Καλλυντικά και φάρμακα. Τα μωρά μπορούν να καταπιούν τα πολύ μικρά αντικείμενα και να δηλητηριαστούν πολύ εύκολα. Φροντίστε να είναι καλά κλεισμένα και κλειδωμένα σε ντουλάπια ή σε κάποιο πολύ ψηλό ράφι.

Η λεκάνη. Αν το μικρό παιδί πέσει μέσα, μπορεί να πνιγεί και σε λίγα εκατοστά νερού. Βάλτε ειδική ασφάλεια για μωρά στο καπάκι.

Σαλόνι

Έπιπλα. Οι καναπέδες μπορεί να κρύβουν ‘εκπλήξεις’ από κάτω και να μην έχετε καθαρίσει τέλεια. Τα μωρά τα βρίσκουν πολύ εύκολα και υπάρχει ο κίνδυνος να τα καταπιούν ή να τραυματιστούν. Να ελέγχετε συνέχεια το χώρο, ειδικά αφότου έχουν φύγει οι καλεσμένοι.

Το τραπεζάκι του καφέ. Αποφύγετε τα ψεύτικα διακοσμητικά φρούτα και το ποτ πουρί γιατί το παιδί θα θέλει να τα γευτεί.

Βιβλιοθήκες. Ένα μωρό μπορεί να την αναποδογυρίσει ολόκληρη αν προσπαθήσει να πιάσει ένα βιβλίο. Φροντίστε να είναι πάντα σταθερή στον τοίχο.

Στόρια. Τα παιδιά μπορούν να τυλίξουν το σπάγκο γύρω από το λαιμό τους. Καλύτερα να τα αφαιρέσετε από το σαλόνι ώστε να μην αγχώνεστε συνέχεια.

Καλώδια και πρίζες. Τα παιδιά μπορούν να πάθουν ηλεκτροπληξία απλά με το να βάλουν το δάχτυλό τους στην πρίζα. Κρύψτε τες πίσω από έπιπλα ή βάλτε ειδικά προστατευτικά για παιδιά.

Κουζίνα

Ηλεκτρικές συσκευές. Αν δεν θέλετε τα παιδιά να καούν ή να τραυματιστούν, κλειδώστε τις πόρτες του φούρνου και του πλυντηρίου πιάτων.

Σκεύη. Τα μαχαιροπίρουνα είναι τα πιο επικίνδυνα ‘όπλα’ στα χέρια των παιδιών, οπότε κρατήστε τα πάντα κλειδωμένα σε συρτάρια.

Πλαστικές σακούλες. Τις έχετε στο ψυγείο ή στον πάγκο για να αποθηκεύετε τρόφιμα, αλλά τα παιδιά μπορούν να πάθουν ασφυξία ακόμα κι αν τα βάλουν στο στόμα ή τη μύτη τους.

Είδη γραφείου

Αιχμηρά αντικείμενα όπως μολύβια ή σελιδοδείκτες. Κρατήστε τα μακριά από τα παιδιά, σε σημεία που να μην τα φτάνουν. Καλύψτε τις γωνίες των γραφείων ή απλά κλειδώστε το δωμάτιο με το γραφείο σας.

Κάδοι απορριμμάτων. Μπορεί να υπάρχουν παντού στο χώρο αλλά είναι μεγάλη πηγή μικροβίων για τα μωρά. Βάλτε προστατευτικά χερούλια για να μην μπορούν να τους ανοίγουν.

Η τσάντα σας. Αν έχετε ξεχάσει μέσα χάπια, καλλυντικά, αρώματα και άλλα μικρά αντικείμενα, το παιδί θα τα βρει και ίσως τα καταπιεί. Κρεμάστε χερούλια δίπλα στην πόρτα, ώστε να κρεμάτε πάντα την τσάντα σας και να σας γίνει συνήθεια.