Ένα παιδί μεταξύ 2 και 4 ετών που κάποτε έκανε μπάνιο εύκολα και λάτρευε το νερό και τα παιχνίδια της μπανιέρας, μπορεί ξαφνικά να αναπτύξει μία φοβία. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια τι είναι αυτό που τους την δημιουργεί. Ίσως φοβούνται ότι θα τους καταπιεί η μπανιέρα, έτσι όπως φεύγει το νερό γιατί ακόμα δεν αντιλαμβάνονται το δικό τους μέγεθος και την έννοια της κλίμακας.

Σε κάθε περίπτωση, μην αγνοείτε και μην κοροϊδεύετε τη φοβία του παιδιού. Όσο παράλογη και να σας φαίνεται, αποδεχθείτε την και σεβαστείτε το πώς νιώθει. Δεν βοηθά το να το φοβίσετε περισσότερο, ούτε να το αναγκάσετε να μπει στην μπανιέρα. Καθησυχάστε το παιδί ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάται αλλά μην του λέτε ότι ο φόβος δεν είναι καλό πράγμα. Μία βοηθητική πρόταση είναι να του πείτε: ‘η μπανιέρα είναι απόλυτα ασφαλής αλλά βλέπω ότι σε φοβίζει, οπότε ας χρησιμοποιήσουμε το νεροχύτη για να κάνεις μπάνιο’.

Αν χειριστείτε αυτούς τους φόβους με τακτ και σεβασμό, θα περάσουν πιο γρήγορα. Αν μιλάμε για ένα παιδί που αγαπά το νερό γενικά, του αρέσουν οι πισίνες και η θάλασσα και να παίζει μαζί σας μπουγέλο, θα μπορέσει να ξεπεράσει γρήγορα τη φοβία του με την μπανιέρα. Βοηθήστε το με το να γεμίζετε την μπανιέρα λίγα εκατοστά και μπαίνοντας μέσα μαζί με το παιδί. Έτσι θα νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Αν επιμένει στην άρνηση, είναι προτιμότερο να το πλένετε στο νεροχύτη και να σεβαστείτε αυτή την επιλογή για όσο καιρό χρειαστεί.