Ο πρώτος χρόνος είναι γεμάτος αλλαγές και κάθε μήνας σας εκπλήσσει. Το ίδιο γίνεται και μετά, με το μωρό να κάνει πράγματα που σας αφήνουν άφωνους και με την ανάπτυξή του να τρέχει με γοργούς ρυθμούς. Πάμε να δούμε τις όμορφες αλλαγές που σας περιμένουν.

  1. Αποκτά σύνδεση με ένα αρκουδάκι ή κούκλα. Έτσι έχει την αίσθηση της ασφάλειας και θα βοηθήσει κι εσάς σε περίπτωση που πάθει υστερία.
  2. Αρχίζει να δείχνει αν είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας. Παρακολουθήστε με ποιο χέρι πιάνει το κουτάλι τις περισσότερες φορές.
  3. Αγαπά τα παιχνίδια και δείχνει τις προτιμήσεις του στο κρυφτό ή το κυνηγητό.
  4. Αποκτά συντονισμό στο ντύσιμο και ξέρει τι σημαίνει να κρατά όρθια τα χέρια της όταν της βάζετε φόρεμα.
  5. Μπορεί να πει τέλεια τουλάχιστον δύο λέξεις. Ακόμα κι αν είναι απλές, όπως μαμά ή γεια, συνεχίστε να μιλάτε στο παιδί και εμπλουτίστε το λεξιλόγιό του.
  6. Ενθουσιάζεται με τους καθρέφτες. Τρελαίνεται να κοιτάζει το είδωλό του μέσα, οπότε δώστε του να κρατάει ένα μικρό καθρέφτη.
  7. Σκύβει για ένα αντικείμενο και το παίρνει. Για να το τεστάρετε, ρίξτε ένα παιχνίδι κάτω και παρακολουθήστε τις κινήσεις του.
  8. Ακολουθεί τις απλές οδηγίες. Μπορείτε να παίξετε ένα παιχνίδι και να διαπιστώσετε ότι καταλαβαίνει τι να κάνει με απλές λέξεις.
  9. Τρώει με τα δάχτυλά του. Τα χέρια του δεν είναι ακόμα τόσο ανεπτυγμένα για να πιάνει τα μαχαιροπίρουνα, αλλά αποζητά ανεξαρτησία και θέλει να τραφεί μόνο του.
  10. Μειώνεται η προσοχή του. Βλέπετε ότι δεν παίζει πια πολλή ώρα με τα παιχνίδια του και δεν σας προσέχει τόσο όταν του διαβάζετε ένα παραμύθι.
  11. Δείχνει αντικείμενα. Είναι ο νέος τρόπος επικοινωνίας μαζί σας.
  12. Σηκώνεται και στέκεται όρθιο.
  13. Λατρεύει να σας βοηθά. Βάζει τα παιχνίδια σε καλάθια, ξεχωρίζει τις κάλτσες και σηκώνει σκουπιδάκια μαζί σας.
  14. Γίνεται πιο επιλεκτικό στο φαγητό. Αρνείται τις περισσότερες τροφές και δείχνει συγκεκριμένες προτιμήσεις.
  15. Ξέρει τι σημαίνει ‘υποκρίνομαι’ και λατρεύει να παίζει ρόλους. Επίσης, αρχίζει η περίοδος όπου τη μία στιγμή κολλάει επάνω σας και την άλλη θέλει την ανεξαρτησία του.