Είναι πολύ φυσιολογικό για τα παιδιά να ενθουσιάζονται με τα καλλυντικά και τα αρώματα της μαμάς τους. Συμβαίνει και στα δύο φύλα, γιατί τους αρέσει να πειραματίζονται και το βλέπουν σαν παιχνίδι ρόλων ή υποκρίνονται ότι είστε εσείς. Βλέπουν τα καλλυντικά σαν εργαλείο παιχνιδιού και θέλουν να μιμούνται τους ενήλικες με όποιο τρόπο μπορούν.

Πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτήν τη μικρή ‘εμμονή’ ως μία φάση της παιδικής ηλικίας που θα περάσει. Όπως και με όλα τα υπόλοιπα, αν αντιδράσετε περίεργα ή έντονα, το παιδί θα επιμείνει και θα γίνει ακόμα πιο εμμονικό με το μακιγιάζ και τα λοιπά σκεύη ομορφιάς. Ταυτόχρονα όμως, είναι απαραίτητο να θέσετε κάποια όρια. Μιλήστε στο παιδί για τους κανόνες της χρήσης μακιγιάζ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να το κάνει αποκλειστικά στο σπίτι και όχι αλλού.

Όταν παίζει με το μακιγιάζ σας, πρέπει να είστε παρούσα για να επιβλέπετε τι κάνει. Οφείλετε να περιορίζετε την ποσότητα γιατί τα πολλά χημικά στοιχεία των καλλυντικών είναι επιβλαβή για την παιδική επιδερμίδα. Τέλος, απαγορεύουμε τη χρήση eyeliner γιατί έχει συνδεθεί με παιδική δηλητηρίαση. Το ίδιο ισχύει και για την πούδρα.