Τα περισσότερα παιδιά δείχνουν ξεκάθαρη προτίμηση στην ηλικία των 2 ή 3, ενώ άλλα μπορεί να το κάνουν ακόμα και στους 18 μήνες. Μην ανησυχείτε όμως αν το παιδί σας δεν ενδιαφέρεται για το ποιο χέρι θα χρησιμοποιήσει όταν τρώει. Μπορεί να ανήκει στην κατηγορία του αμφίχειρα μέχρι τη ηλικία των 5 ή 6.

Η κυριαρχία του χεριού καθορίζεται από βιολογικούς παράγοντες. Αν εσείς και ο σύντροφός σας είστε αριστερόχειρες, το παιδί έχει 45-50% πιθανότητες να είναι και εκείνο αριστερόχειρας. (το συνολικό ποσοστό ανέρχεται στο 10%)

Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να επηρεάσετε την προτίμηση του. Αν και η βιολογία δεν εξηγεί εντελώς γιατί το παιδί επιλέγει το συγκεκριμένο χέρι, με το να το αναγκάζετε να χρησιμοποιεί το δεξί , απλά το μπερδεύετε και το αγχώνετε.

Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε: αν το παιδί καταλήξει να είναι αριστερόχειρας, αγοράστε του ψαλίδι που να είναι ειδικά κατασκευασμένο για εκείνο. Επίσης, φροντίστε να κάθεται σε ένα σημείο του τραπεζιού όπου δεν θα σκουντάει το χέρι του με κάποιο δεξιόχειρα όταν τρώει.