Τα περισσότερα νηπιαγωγεία ή παιδικοί σταθμοί ξεκινούν να δέχονται παιδιά γύρω στην ηλικία των 2μιση ετών και άνω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το δικό σας το παιδί είναι έτοιμο. Αυτό αφορά περισσότερο στην ανάπτυξή του. Είναι κοινωνικά, σωματικά και γνωστικά έτοιμο να συμμετάσχει σε ένα καθημερινό και δομημένο πρόγραμμα με ένα γκρουπ άλλων παιδιών; Οι ακόλουθες ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να σκεφτείτε τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην ετοιμότητα του νηπιαγωγείου ή παιδικού σταθμού.

Είναι το παιδί σχετικά ανεξάρτητο; Χρειάζεται να υπάρχουν ορισμένες βασικές δεξιότητες. Για παράδειγμα, θα πρέπει να έχει εκπαιδευτεί στο γιογιό. Θα πρέπει να μπορεί να πλένει τα χέρια του, να τρώει το γεύμα του χωρίς βοήθεια και να κοιμάται μόνο.

Έχει περάσει χρόνο μακριά από εσάς; Αν έχει μείνει με ένα συγγενή ή νταντά, θα είναι περισσότερο έτοιμο να σας αποχωριστεί για το σχολείο. Αν δεν το έχει κάνει ήδη, θα πρέπει να βάλετε στο πρόγραμμα το να περάσει ένα σαββατοκύριακο ή αρκετές ώρες με συγγενείς ή φίλους σας. Ιδανικά, θα πρέπει να γίνεται βαθμιαία αυξάνοντας σιγά σιγά τις ώρες.

Είναι έτοιμο για συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες; Αυτές οι αλληλεπιδράσεις δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να παίξουν και να μάθουν μαζί, να πουν τραγούδια, να ακούσουν και να κάθονται ακίνητα. Αν δεν είναι ήδη εξοικειωμένα με αυτό, μπορεί να δυσκολευτούν πολύ.

Είναι συνηθισμένο σε σταθερά ωράρια; Στο νηπιαγωγείο υπάρχει μία προβλέψιμη ρουτίνα. Έτσι τα παιδιά νιώθουν άνετα και έχουν τον έλεγχο του τι θα συμβεί. Αν το δικό σας παιδί δεν είναι συνηθισμένο, ξεκινήστε στο σπίτι ακολουθώντας ένα καθημερινό πρόγραμμα στο φαγητό, το παιχνίδι και τον ύπνο.