Δεν υπάρχει κάποιο λάθος στο να ενθαρρύνετε το παιδί προσχολικής ηλικίας όταν κλωτσάει μία μπάλα, όσο χρονών και να είναι. Πρέπει να δίνεται έμφαση στη διασκέδαση και στο πώς περνάει και όχι στον ανταγωνισμό. Τα περισσότερα τρίχρονα είναι πολύ μικρά για να συμμετάσχουν σε ομαδικά αθλήματα αλλά κάποια τετράχρονα μπορούν να παίξουν λίγο ποδόσφαιρο. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει να περιμένετε μέχρι τα παιδιά να φτάσουν τα 6 έτη πριν συμμετάσχουν πραγματικά σε ομαδικά αθλήματα, εφόσον λίγα παιδιά καταλαβαίνουν το κόνσεπτ της ομαδικής δουλειάς πριν από αυτήν την ηλικία.

Αν και είναι γεγονός ότι τα παιδιά δεν έχουν την ίδια σωματική και πνευματική εξέλιξη. Και υπάρχουν αρκετές κοινότητες που έχουν κατηγορίες για πολύ μικρές ηλικίες κάνοντας τα πολύ πρώτα βήματα ενός αθλήματος. Όσο διασκεδάζει και δεν νιώθει κάποια πίεση, όλα είναι μια χαρά. Αρκεί που το παιδί είναι ενεργό και ασκείται σωματικά. Αν όμως το πιέσετε εσείς, μπορεί να δημιουργήσετε αρνητικό κλίμα για την άθληση και να το κάνετε να την απαρνηθεί εν γένει.

Τι πρέπει να θυμάστε: το παιδί προσχολικής ηλικίας έχει σύντομη διάρκεια συγκέντρωσης και μπορεί να χειριστεί λίγες και πολύ απλές οδηγίες τη φορά. Για αυτές τις ηλικίες, το σημαντικότερο είναι να εξασκηθούν στο να μοιράζονται και να περιμένουν τη σειρά τους.