Το 92% των παιδιών κάτω των δύο ετών έχουν ήδη το δικό τους ψηφιακό αποτύπωμα, που σημαίνει ότι φωτογραφίες και άλλα προσωπικά δεδομένα τους έχουν δημοσιευτεί στο ίντερνετ.

Επιπλέον, η ίδια έρευνα έδειξε ότι τα μισά παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών χρησιμοποιούν συστηματικά τα sites κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, twiter κ.λπ.), ενώ το 13% από αυτά έχει πέσει θύμα cyberbullying, όπως ονομάζεται ο εκφοβισμός ή η παρενόχληση μέσω ίντερνετ.

Όπως επισημαίνει η εκπρόσωπος της εταιρείας Τζούντιθ Μπίτερλι «τα παιδιά αποκτούν ωριμότητα στη χρήση των ψηφιακών μέσων όταν φτάσουν την ηλικία των 11 ετών. Οι γονείς θα πρέπει να τους μιλήσουν σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο πριν τους μιλήσουν για το σεξ».  

Μερικοί από τους κανόνες που και εκείνη θεωρεί απαραίτητους για την ασφάλεια των παιδιών είναι να μάθουν να μοιράζονται τις προσωπικές πληροφορίες τους μόνο με ανθρώπους που γνωρίζουν και εμπιστεύονται, ενώ το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι γονείς προκειμένου να δώσουν το καλό παράδειγμα.  Δεν μπορούν να δέσουν τα κορδόνια τους, αλλά χειρίζονται άψογα τον υπολογιστή! Επτά στα δέκα παιδιά ηλικίας από δύο ως πέντε ετών, ξέρουν να παίζουν παιχνίδια οnline, όποως προκύπτει από την έρευνα της εταιρείας AVG, που έγινε σε δείγμα 2.200 ατόμων σε 11 χώρες. Επιπλέον:

  • το 23% των παιδιών ηλικίας δύο ως πέντε ετών είναι σε θέση να κάνει μια κλήση από κινητό τηλέφωνο και το 25% μπορεί να σερφάρει στο Internet 
  • το ένα στα πέντε ξέρει πως λειτουργούν τα έξυπνα κινητά, όπως επίσης και τα iPad 
  • τα δύο τρίτα ξέρουν να ανοίξουν έναν υπολογιστή 
  • το 73% ξέρει να χειρίζεται το ποντίκι. 

Την ίδια στιγμή, λιγότερα από δύο στα δέκα μπορούν να κολυμπήσουν χωρίς βοήθεια, μόνο το 48% των παιδιών γνωρίζει τη διεύθυνση του σπιτιού του και μόνο το ένα τρίτο ξέρει να γράφει το όνομά του. Και τέλος μόνο το 11% ξέρει να δένει τα κορδόνια του!