Τα καμπανάκια κινδύνου για τη γη και το περιβάλλον,  που κρούουν εδώ και  αρκετές δεκαετίες, ευτυχώς δεν δημιουργούν μόνο φόβο για το μέλλον, αλλά και ευθύνη και έμπνευση και διάθεση για προσπάθεια ανάστρεψης της μεγάλης φυσικής καταστροφής, για την οποία-κακά τα ψέματα-λίγο ή πολύ ευθυνόμαστε όλοι μας. Θυμόμαστε και ανατρέχουμε σ’ αυτές τις προσπάθειες, που όταν μάλιστα χαρακτηρίζονται από τόσο υψηλή καλλιτεχνική αισθητική και ευαισθησία όσο αυτή της φωτογράφου Gaby Herbstein, είναι πάντα διαχρονικές και επίκαιρες.  

Όλοι εμείς που κατοικούμε σ’ αυτόν τον πλανήτη, ξοδεύουμε πολύ νερό, χρησιμοποιούμε αλόγιστα πολλές ηλεκτρικές συσκευές, καταναλώνουμε απίστευτες ποσότητες τροφίμων και εκατομμύρια λίτρα καυσίμων για τις μετακινήσεις μας με το αυτοκίνητο, το αεροπλάνο και το πλοίο. Παράλληλα  η καθημερινότητά μας σφύζει όχι από ζωή αλλά από  αμέτρητους τόνους πλαστικού υλικού με κατάληξη όλων την τεράστια παραγωγή σκουπιδιών και αποβλήτων. Με την απερίσκεπτη χρήση όλων αυτών των πόρων, έχουμε μείωση των δασικών εκτάσεων, και όλης της βασικής χλωρίδας, ενώ και η ποιότητα του θαλάσσιου χώρου του πλανήτη αποψιλώνεται ανησυχητικά. Ο αντίκτυπος λοιπόν που έχει ο καθένας μας, στον τόπο ή στη χώρα που ζει, για να καλύψει ό,τι καταναλώνει και να απορροφήσει επιπλέον τα παραγόμενα απόβλητα, είναι γνωστός ως οικολογικό αποτύπωμα.  

To ημερολόγιο «Οικολογικό αποτύπωμα 2»  που επιμελήθηκε η φωτογράφος  Gaby Herbstein και κυκλοφόρησε το 2011 στην Αργεντινή, είχε ως στόχο την αφύπνιση της κοινής γνώμης σχετικά με τη σημασία της ανακύκλωσης και την ευαισθητοποίηση του κοινού στο δραματικό γεγονός της επιτάχυνσης της ριζικής φυσικής καταστροφής του πλανήτη. Με το σύνθημα «Τα σκουπίδια δεν είναι σκουπίδια», η εκστρατεία πρότεινε μέτρα για να αντιστρέψει την κατάσταση μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.  Το υπέροχο αυτό ημερολόγιο αποτελείτο από μια σειρά 12 εκπληκτικών φωτογραφικών ιστοριών μεταμόρφωσης, με πρωταγωνιστές παιδιά και ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία μετουσιώνονται σε «μαγικά» αντικείμενα παιχνιδιού και φαντασίας. Ο πυρήνας της έμπνευσης αυτού του ημερολογίου είναι η προώθηση της οικολογικής ιδέας για  βέλτιστη και μέγιστη αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών που θα επιτρέψουν στις μελλοντικές γενιές να απολαύσουν έναν «καταπράσινο» οικολογικό πλανήτη, ένα περιβάλλον ωφέλιμο και φιλικό, μια ανεξάντλητη πηγή ευεξίας για τα παιδιά μας, Τα αντικείμενα που επελέγησαν για το θέμα της ανακύκλωσης ήταν βασικά υλικά που όλοι χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή, όπως  μπουκάλια και πλαστικές σακούλες, χαρτί, ύφασμα, χαρτόνι, μπαταρίες, αλουμίνιο, τσίγκινα δοχεία, κουτιά, καουτσούκ, γυαλί και πλαστικό.