νήπιο

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση |

10 τρόποι για να μεγαλώσουμε μια επιτυχημένη (και ευτυχισμένη) κόρη

Από: Ελένη Χαδιαράκου | 
10 τρόποι για να μεγαλώσουμε μια επιτυχημένη (και ευτυχισμένη) κόρη
Η ψυχολόγος Sylvia Rimm πραγματοποίησε έρευνα ανάμεσα σε 1.000 γυναίκες με επιτυχημένη καριέρα και ευτυχισμένη σχέση, προκειμένου να βρει κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Και μας παρουσιάζει τον δικό της οδηγό που θα μας βοηθήσει να «μεγαλώσουμε» επιτυχημένα κορίτσια!

Υπάρχουν πολλά κλισέ για τα κορίτσια. Πως όταν είναι πρώτα στα σπορ, χάνουν τη θηλυκότητά τους. Πως δεν αντέχουν τα μαθηματικά. Πως αν γίνουν επιτυχημένες καριερίστες θα αποτύχουν ως μαμάδες. Πως το ρίσκο ταιριάζει μόνον στα αγόρια. Κόντρα λοιπόν σε όλα αυτά τα στερεότυπα η ψυχολόγος Sylvia Rimm-Kaufman έκανε μια ενδιαφέρουσα έρευνα και αποτύπωσε τα συμπεράσματά της σε ένα ενδιαφέρον βιβλίο το See Jane Win. Το βιβλίο της ανακηρύχθηκε από το New York ως best seller. Και εμείς δανειστήκαμε δέκα από τα μυστικά του.

1. Συμπεριφερθείτε σαν προπονητές και όχι σαν δικαστές. Οι προπονητές ενθαρρύνουν, έχουν υψηλές προσδοκίες, ασκούν εποικοδομητική κριτική και θέτουν όρια. Και τα παιδιά εκτιμούν τους προπονητές τους γιατί μαζί τους «παίζουν» στην ίδια ομάδα. Ενώ αντίθετα οι δικαστές απλώς κρίνουν και δικάζουν. Τα παιδιά γενικά και τα κορίτσια ειδικότερα, είναι πιο ευαίσθητα στην κριτική.

2. Δώστε έμφαση σε ευφυία, σκληρή δουλειά, ανεξαρτησία και ευαισθησία. Και ποτέ στην εξωτερική εμφάνιση. Μια εμφάνιση είναι πάντα χρήσιμη αλλά αν γίνει προτεραιότητα εξαιρετικά παραπλανητική.  

3. Επενδύστε στις σπουδές της, όπως θα κάνατε και για τον γιο σας. Συζητήστε μαζί της τι θα ήθελε να κάνει και δώστε στην εκπαίδευσή της προτεραιότητα. Ακόμη κι αν τελικά δεν ακολουθήσει αυτό που σπούδασε θα έχει ένα μεγάλο όπλο στα χέρια της: την γνώση.

4. Μάθετέ την να ανταποκρίνεται σε πιεστικές καταστάσεις. Το πόσο επιτυχημένα ανταποκρίνεται μια γυναίκα στις δυσκολίες μπορεί να της λύσει πολλά και σοβαρά προβλήματα.    

5. Βοηθήστε την να καταλάβει ότι είναι έξυπνη αλλά... όχι η εξυπνότερη. Βοηθήστε την να καταλάβει ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς ο εξυπνότερος για να είναι έξυπνος.

6. Ενισχύστε τις μαθηματικές και επιστημονικές της δεξιότητες. Μάθετέ την να φτιάχνει παζλ, να λύνει γρίφους και προβλήματα.

7. Ενθαρρύνετε τις εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως την μουσική, τον χορό, το θέατρο, τα σπορ.

8. Διδάξτέ της τον υγιή ανταγωνισμό. Μάθετέ την να κερδίζει αλλά και να χάνει. Το να ξέρεις να κερδίζεις ενισχύει σαφώς στην αυτοεκτίμηση σου, το να ξέρεις όμως να χάνεις σε  βοηθάει στο να χτίσεις έναν δυνατό χαρακτήρα.

9. Πρόκληση, συμμετοχή, δημιουργικότητα, είναι το τρίπτυχο της εγγυημένης επιτυχίας  

10. Αφήστε την να κάνει λάθη. Και να τα αναγνωρίσει. Όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν κάνει λάθη, αλλά ποτέ το λάθος να μην τα αναγνωρίζουν.   

Σχετικά Άρθρα

Γιατί οι κόρες μας πρέπει να παίζουν βιντεοπαιχνίδια;
Στις μέρες μας, τα κορίτσια απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τις πρακτικές επιστήμες, όπως τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Μηχανική...
Η δασκάλα που ενθαρρύνει τους μαθητές της να ζωγραφίσουν στα ρούχα τους μηνύματα αγάπης
Μια δασκάλα από την Οκλαχόμα δίνει στους μαθητές της την ευκαιρία να ζωγραφίσουν πάνω στα ρούχα μηνύματα καλοσύνης και αγάπης δίνοντας τους ...
Νηπιαγωγείο για παιδιά χωρίς φύλο!
Ένας αμφιλεγόμενος παιδικός σταθμός λειτουργεί σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης, όπου τα παιδιά...δεν έχουν φύλο!Στο σταθμό με το όνομα «Egali...
15 (διακριτικοί) τρόποι να ρωτήσουμε το παιδί μας «τι έγινε σήμερα στο σχολείο»
Συνήθως τα παιδιά αποφεύγουν να απαντήσουν στην συχνή και αγωνιώδη καθημερινή μας ερώτηση: «τι έγινε σήμερα στο σχολείο;» Ή όταν απαντο...
Η πρώτη βρεφική - νηπιακή βιβλιοθήκη στην Ελλάδα!
Παράθυρο στον μαγικό κόσμο των βιβλίων άνοιξε ο δήμος Αθηναίων δημιουργώντας για λιλιπούτειους αναγνώστες την πρώτη βρεφική - νηπιακή βιβλιο...
Η πιο σοφή συμβουλή για τα παιδιά μας, από τη συγγραφέα του Χάρι Πότερ!
Η «μαμά» του Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, μιλώντας στους απόφοιτους του Χάρβαρντ δίνει την πιο σοφή συμβουλή για τα παιδιά!Πρόσφατα η συγγρ...