νήπιο

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση |

10 τρόποι για να μεγαλώσουμε μια επιτυχημένη (και ευτυχισμένη) κόρη

21/03/2013
Από: Ελένη Χαδιαράκου |  σχολιάστε
10 τρόποι για να μεγαλώσουμε μια επιτυχημένη (και ευτυχισμένη) κόρη
Η ψυχολόγος Sylvia Rimm πραγματοποίησε έρευνα ανάμεσα σε 1.000 γυναίκες με επιτυχημένη καριέρα και ευτυχισμένη σχέση, προκειμένου να βρει κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Και μας παρουσιάζει τον δικό της οδηγό που θα μας βοηθήσει να «μεγαλώσουμε» επιτυχημένα κορίτσια!

Υπάρχουν πολλά κλισέ για τα κορίτσια. Πως όταν είναι πρώτα στα σπορ, χάνουν τη θηλυκότητά τους. Πως δεν αντέχουν τα μαθηματικά. Πως αν γίνουν επιτυχημένες καριερίστες θα αποτύχουν ως μαμάδες. Πως το ρίσκο ταιριάζει μόνον στα αγόρια. Κόντρα λοιπόν σε όλα αυτά τα στερεότυπα η ψυχολόγος Sylvia Rimm-Kaufman έκανε μια ενδιαφέρουσα έρευνα και αποτύπωσε τα συμπεράσματά της σε ένα ενδιαφέρον βιβλίο το See Jane Win. Το βιβλίο της ανακηρύχθηκε από το New York ως best seller. Και εμείς δανειστήκαμε δέκα από τα μυστικά του.

1. Συμπεριφερθείτε σαν προπονητές και όχι σαν δικαστές. Οι προπονητές ενθαρρύνουν, έχουν υψηλές προσδοκίες, ασκούν εποικοδομητική κριτική και θέτουν όρια. Και τα παιδιά εκτιμούν τους προπονητές τους γιατί μαζί τους «παίζουν» στην ίδια ομάδα. Ενώ αντίθετα οι δικαστές απλώς κρίνουν και δικάζουν. Τα παιδιά γενικά και τα κορίτσια ειδικότερα, είναι πιο ευαίσθητα στην κριτική.

2. Δώστε έμφαση σε ευφυία, σκληρή δουλειά, ανεξαρτησία και ευαισθησία. Και ποτέ στην εξωτερική εμφάνιση. Μια εμφάνιση είναι πάντα χρήσιμη αλλά αν γίνει προτεραιότητα εξαιρετικά παραπλανητική.  

3. Επενδύστε στις σπουδές της, όπως θα κάνατε και για τον γιο σας. Συζητήστε μαζί της τι θα ήθελε να κάνει και δώστε στην εκπαίδευσή της προτεραιότητα. Ακόμη κι αν τελικά δεν ακολουθήσει αυτό που σπούδασε θα έχει ένα μεγάλο όπλο στα χέρια της: την γνώση.

4. Μάθετέ την να ανταποκρίνεται σε πιεστικές καταστάσεις. Το πόσο επιτυχημένα ανταποκρίνεται μια γυναίκα στις δυσκολίες μπορεί να της λύσει πολλά και σοβαρά προβλήματα.    

5. Βοηθήστε την να καταλάβει ότι είναι έξυπνη αλλά... όχι η εξυπνότερη. Βοηθήστε την να καταλάβει ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς ο εξυπνότερος για να είναι έξυπνος.

6. Ενισχύστε τις μαθηματικές και επιστημονικές της δεξιότητες. Μάθετέ την να φτιάχνει παζλ, να λύνει γρίφους και προβλήματα.

7. Ενθαρρύνετε τις εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως την μουσική, τον χορό, το θέατρο, τα σπορ.

8. Διδάξτέ της τον υγιή ανταγωνισμό. Μάθετέ την να κερδίζει αλλά και να χάνει. Το να ξέρεις να κερδίζεις ενισχύει σαφώς στην αυτοεκτίμηση σου, το να ξέρεις όμως να χάνεις σε  βοηθάει στο να χτίσεις έναν δυνατό χαρακτήρα.

9. Πρόκληση, συμμετοχή, δημιουργικότητα, είναι το τρίπτυχο της εγγυημένης επιτυχίας  

10. Αφήστε την να κάνει λάθη. Και να τα αναγνωρίσει. Όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν κάνει λάθη, αλλά ποτέ το λάθος να μην τα αναγνωρίζουν.   

Σχετικά Άρθρα

Γιατί οι κόρες μας πρέπει να παίζουν βιντεοπαιχνίδια;
Στις μέρες μας, τα κορίτσια απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τις πρακτικές επιστήμες, όπως τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Μηχανική...
Πότε και πώς το παιδί κάνει πράγματα μόνο του
Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, μαθαίνουν να κάνουν περισσότερα πράγματα μόνα τους, από το να βγάζουν την μπλούζα μέχρι να βάζουν δημητριακά στο μ...
Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για τον κίνδυνο του ξένου
Το να μιλήσετε για αυτό το δυσάρεστο θέμα μπορεί να φαίνεται δύσκολο. Πώς λέτε στο παιδί σας ότι υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι εκεί έξω χωρί...
Πώς να μάθετε στο παιδί σας ποδήλατο
Από την ηλικία των τεσσάρων ετών, πολλά παιδιά έχουν την ισορροπία, την επιδεξιότητα, τη δύναμη των ποδιών και την κατανόηση των βασικών οδη...
Η σειρά γέννησης του παιδιού επηρεάζει την καριέρα του
Η σειρά γέννησης μας επηρεάζει την καριέρα μας., όπως μας διαβεβαιώνουν οι γενετιστές.Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι γενετιστές α...
8 τρόποι για να μεγαλώσετε τον αυριανό πολίτη του κόσμου
Μυώντας το μικρό μας στα παρακάτω 8 βήματα, έχουμε δομήσει την βάση για το προφίλ του σωστού μελλοντικού πολίτη του κόσμου.Ζούμε σ' ένα μετα...