Αυτό που αποκαλούμε δημοτικότητα, στην πραγματικότητα είναι ένα αίνιγμα. Είναι κάτι δεδομένο γι’ αυτούς που την έχουν,  και κάτι αδιανόητο γι’ αυτούς που δεν την έχουν. Δημοφιλής είναι εκείνος που όλοι θέλουν να βρίσκονται δίπλα του και έχει την ικανότητα να επηρεάζει όποιον τον ακολουθεί. Φυσικά και πρόκειται για ένα «χρήσιμο» προσόν. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους όλα τα δημοφιλή παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν και επιτυχημένα στην ενήλικη ζωή τους.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του δημοφιλούς παιδιού;

Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους τα παιδιά αυτά έχουν τρία χαρακτηριστικά γνωρίσματα: Έχουν αυτοπεποίθηση, κοινωνικές δεξιότητες, και δεν είναι επιθετικά. Που σημαίνει πως για να γίνεις δημοφιλής πρέπει να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, να επικοινωνείς και να μη μπλέκεις με το παραμικρό σε καβγάδες.

Αυτά τα χαρακτηριστικά αφορούν κυρίως τα αγόρια. Με τα κορίτσια τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα δημοφιλή κορίτσια είναι λιγότερο ευγενικά από τα δημοφιλή αγόρια. «Όταν παρατηρήσεις το προφίλ ενός δημοφιλούς κοριτσιού, θα ανακαλύψεις ένα παιδί με επικοινωνιακό ταλέντο που ξέρει όμως και πώς να διαχειρίζεται τη δύναμη της», μας λέει η δόκτωρ Τατς. Κοινό «Το γέλιο και το χαμόγελο» μας λέει η δόκτωρ Τατς «μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να αποφύγει τις διαμάχες και να τη βγάλει καθαρή σε δύσκολες καταστάσεις» Συμπέρασμα: Τα δημοφιλή αγόρια έχουν περισσότερη σωματική επαφή με του άλλους παρά λεκτική. Όσο για τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, αυτά σύμφωνα με τον δόκτωρα Τομ Φίλιπς, καθηγητή ψυχολογίας σε Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, τα δημοφιλή κορίτσια είναι πάντα καθαρά, φορούν απλά ρούχα και έχουν έντονη προσωπικότητα. Ενίοτε και μακριά μαλλιά. Τα αγόρια πάλι έχουν ανάστημα, κάθονται στητά και συνήθως και φυσική δύναμη.

Ο Δόκτωρ Φίλιπς υποστηρίζει πως το χιούμορ είναι σχεδόν αλληλένδετο με τη δημοτικότητα. «Το χιούμορ βοηθάει τα παιδιά να έλθουν πιο κοντά και τους βοηθάει σαν ομάδα. Τελικά αυτός που σε κάνει να γελάς, σε κάνει να νιώθεις όμορφα, οπότε πάντα θέλεις να βρίσκεσαι πλάι του».

Πώς να αποκτήσει «υγιή» δημοτικότητα

Κάποιες φορές τα δημοφιλή παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση στο πώς να χρησιμοποιήσουν τα ταλέντα τους, μια που συχνά η δημοτικότητα, δημιουργεί άγχος και αντικρουόμενα συναισθήματα. Ο ψυχολόγος Ουίλιαμ Μπουκόφσκι, καθηγητής στο Concordia University του Μόντρεαλ, πιστεύει πως η δημοτικότητα έτσι κι αλλιώς είναι μια υπερεκτιμημένη ιδιότητα. Κάποιες φορές είναι προτιμότερο ένα παιδί να έχει δυο τρεις καλούς και πιστούς φίλους από το να συναναστρέφεσαι όλο το σχολείο. Δεν έχουν όλα τα δημοφιλή παιδιά καλούς φίλους.  Ένα παιδί χαρισματικό ή δημοφιλές δεν είναι απαραίτητα αποδεκτό από όλους, και η δημοτικότητα δεν του εξασφαλίζει δυνατές φιλίες. Αυτή η υπερφυσική έλξη που προκαλούν στους άλλους, αυτό το λαμπερό χάρισμα κάποιες φορές θυμίζει τα τηλεοπτικά σόου, όπου όλοι υπερεκτίθενται χωρίς λόγο. Ωστόσο αν οι γονείς βοηθήσουν αυτά τα παιδιά παράλληλα με τη δημοτικότητα και τη γοητεία τους να αναπτύξουν σταθερότητα, αυτοεκτίμηση ενσυναίσθηση και αξιοπιστία, τότε θα έχουν πετύχει κάτι πολύ δύσκολο. Να δημιουργηθεί μια προσωπικότητα αξιόπιστη, ένας αληθινός συναισθηματικός θησαυρός. 

Πώς να το βοηθήσετε να κερδίσει φίλους

Δώστε του το παράδειγμα. Είστε καλοί στην επαφή σας με τον κόσμο; Μοιράζεστε εύκολα τα συναισθήματα σας; Αποδίδετε δικαιοσύνη στις οικογενειακές διαμάχες; Να θυμάστε πως τα παιδιά αντιγράφουν αυτό που βλέπουν και τις πρώτες τους κοινωνικές δεξιότητες θα τις διδαχθούν από εσάς.   

Βοηθήστε το να αναπτύξει την ενσυναίσθηση. Βοηθήστε το παιδί σας να βλέπει τα πράγματα και από την πλευρά των άλλων. Όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό για ένα παιδί, να ξέρετε πως θα του ανοίξει καινούριους ορίζοντες προκειμένου να μάθει γιατί οι άνθρωποι κάνουν αυτά που κάνουν.

Συνοδεύστε το σε εκδηλώσεις. Όσο βαρύ κι αν σας είναι κάποιες φορές να το συνοδεύσετε σε ένα παιδικό πάρτι, άλλο τόσο απαραίτητο είναι για την κοινωνικοποίηση του. Η συνάφεια είναι η αρχή για την κοινωνικοποίηση του.

Γελάστε και διασκεδάστε μαζί του. Τα δημοφιλή παιδιά έχουν πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ και συνήθως γελούν εύκολα. Ενθαρρύνετε το να παίξετε αστεία παιχνίδια με λογοπαίγνια.  

Με τη συνεργασία της Νέλλυς Θεοδοσίου (παιδοψυχολόγος)