νήπιο

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση |

Τα 10 μυστικά της ευτυχισμένης παιδικής ηλικίας

19/06/2013
Από: Ελένη Χαδιαράκου |  σχολιάστε
Τα 10 μυστικά της ευτυχισμένης παιδικής ηλικίας


Δέκα ειδικοί ψυχολόγοι και παιδαγωγοί μας αποκαλύπτουν ποια είναι τα μυστικά της ευτυχισμένης παιδικής ηλικίας.


1.Αγαπήστε το παιδί που έχετε


Αγαπήστε το γι’ αυτό που είναι και γιατί είναι μοναδικό. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το νούμερο 1 μυστικό για να γίνει ένα παιδί ευτυχισμένο είναι να το αποδεχτούμε γι’ αυτό που είναι. Μεγαλώνοντας τα παιδιά αναπτύσσουν την δική τους προσωπικότητα, τα δικά τους ταλέντα, ενδιαφέροντα, αποκτούν γνώμη και άποψη, μας λέει η συγγραφέας του βιβλίου Discover Your Child's Learning Style Mariaemma Pelullo-Willis. Και οι αληθινά ευτυχισμένοι ενήλικες είναι εκείνοι που ως παιδιά ένιωσαν «μοναδικά».

2. Αντικαταστήστε το «όχι δεν μπορείς» με το «ναι μπορείς»  

 

Όταν ένα παιδί ξέρει ότι μπορεί να στηρίζεται επάνω σας αποκτά εμπιστοσύνη και στον εαυτό του. Και όταν μάθει να στηρίζεται στον εαυτό του μπορεί να καταφέρει τα πάντα, λέει ο ειδικός ψυχολόγος Mac Bledsoe, και συγγραφέας του βιβλίου  Parenting with Dignity . Μόνον εσείς μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας την αυτοεκτίμηση που χρειάζεται για να προχωρήσει στη ζωή του. Κάποτε ένας προπονητής είπε στο γιο του Bledsoe ότι δεν έχει κανένα ταλέντο στο ποδόσφαιρο. Ο συγγραφέας είπε στον μικρό :«μην αφήνεις κανέναν να κλοτσήσει τα όνειρα σου». Σήμερα ο γιος του παίζει επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

3. Βάλτε δίκαιους κανόνες και μην τους παραβείτε ποτέ

Τα παιδιά νιώθουν καλά όταν γνωρίζουν ότι οφείλουν να ακολουθούν κάποιους κανόνες. Τα όρια και οι κανόνες τους δίνουν σιγουριά και ασφάλεια, λέει ο Andy Spooner, διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του University of Tennessee College. Τα όρια και οι κανόνες σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι δε θα χαθείς ποτέ. Και αυτή η αίσθηση είναι πολύτιμη στην ζωή μας.  

4. Δείξτε στα παιδιά την φωτεινή πλευρά της ζωής

Πείτε στα παιδιά σας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορείτε να το λύσετε μαζί.  Επίσης μάθετέ τα να βλέπουν τα πράγματα πάντα θετικά και αισιόδοξα. Η αισιοδοξία είναι κάτι που μαθαίνεται αλλά δυστυχώς λίγοι γονείς το γνωρίζουν, λέει ο δόκτωρ David Niven στο βιβλίο του The 100 Simple Secrets of Happy Families. Και οι αισιόδοξοι ενήλικες στατιστικά πετυχαίνουν στη ζωή τους σπουδαία πράγματα.

5. Μοιραστείτε μαζί την μαγεία

Τη μαγεία της φύσης, της τέχνης, της μουσικής. Εκτός από τις υποχρεώσεις υπάρχουν και τα ενδιαφέροντα. Εκτός από τις ώρες που θα διαθέσετε στο παιδί σας για το σχολείο, το διάβασμα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες υπάρχουν κάποιες στιγμές που θα του μείνουν αξέχαστες. Κάνετε μαζί ποδήλατο, κολυμβητικούς αγώνες, ζωγραφίστε παρέα, προτείνει η Betsy Taylor, συγγραφέας του βιβλίου What Kids Really Want That Money Can't Buy . Αυτές θα γίνουν οι πιο δυνατές του αναμνήσεις.

6. Δημιουργήστε γύρω από το παιδί μια «υποστηρικτική ομάδα»

Και όταν λέμε υποστηρικτική δεν εννοούμε τους δασκάλους ή τους προπονητές του αλλά κυρίως του φίλους μας λέει η παιδοψυχολόγος στο Texas Children's Hospital, Liza Bonin. Ενθαρρύνετε τις φιλίες του, γνωρίστε στο παιδί και τους δικούς σας φίλους, γίνετε «όλοι μια παρέα», όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Το να μπορείς να δημιουργήσεις φιλίες και δυνατούς δεσμούς είναι μια σημαντική δεξιότητα που θα το βοηθήσει στο να νιώσει αυτοπεποίθηση και κυρίως αυτονομία.

7. Δημιουργήστε τους όμορφες αναμνήσεις

Η Naomi Drew, συγγραφέας του βιβλίου Peaceful Parents, Peaceful Kids μας λέει ότι οι αναμνήσεις διαμορφώνουν την ζωή μας, μας κάνουν αυτό που είμαστε. Ακόμη διαμορφώνουν το χαρακτήρα μας και ορίζουν τις αξίες μας. Αξίζει λοιπόν να δημιουργήσετε υπέροχες αναμνήσεις στα παιδιά σας. Και να κρατήσετε ένα κουτί με αγαπημένα πράγματα και ενθύμια που αργότερα μπορεί να μοιραστεί με τα δικά του παιδιά.

8. Αφήστε το να κάνει λάθη

Το πιο μεγάλο προσόν στην ζωή  είναι να μπορείς να διορθώνεις τα λάθη σου και να είσαι σε θέση να σηκώνεσαι όταν πέφτεις μας λέει η Naomi Drew. Μην προσπαθείτε να προστατεύετε το παιδί από οτιδήποτε το πονέσει. Αντίθετα βοηθήστε το να καταλάβει τι κάνει λάθος και να το διορθώσει μόνο του. Όταν το βλέπετε απαρηγόρητο, απλώς πάρτε το αγκαλιά και παρηγορήστε το

9. Μάθετέ του να σέβεται τα δικαιώματα και τα αισθήματα των άλλων

Κι αυτό μπορεί να το καταφέρει με το να μάθει από μικρό πόση δύναμη κρύβεται στην έννοια «αυτοέλεγχος». Ο αυτοέλεγχος θα το βοηθήσει να επιλύσει ειρηνικά τις διαφορές του, να σέβεται τις απόψεις των άλλων και, φυσικά, να ενταχθεί ευκολότερα στο κοινωνικό σύνολο μας λέει η Betsy Taylor.

10. Βοηθήστε το να γίνει ανεξάρτητο

Μαθαίνοντας να βοηθάει μόνο του τον εαυτό του και να διαπραγματεύεται τα θέλω του, θα το ωφελήσει αργότερα τόσο σε προσωπικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Αν το ενθαρρύνετε από πολύ μικρή ηλικία να κάνει πράγματα για τον εαυτό του, τότε και το ίδιο θα αρχίσει να αισθάνεται δυνατό και αυτοδύναμο. Αφήστε το κάποιες φορές να ντύνεται μόνο του, να τρώει χωρίς να το ταΐζετε, να διαβάζει χωρίς εσάς από πάνω του. Ακόμη κι αν στην αρχή κάνει λάθη, δώστε του μια δεύτερη ευκαιρία. Κανένα παιδί δεν έμαθε αμέσως να διαβάζει. Περιμένετε λοιπόν με υπομονή να το κάνει ενθαρρύνοντάς το.


Σχετικά Άρθρα

Βίντεο: «Πού είναι η μαμά μου;»
Στη Μεγάλη Βρετανία, η Γιορτή της Μητέρας ήταν λίγο νωρίτερα απ' ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο. Φέτος γιορτάστηκε την τελευταία Κυριακή του Μάρτη...
Τα 7 «χειρότερα» πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στο παιδί μας!
Σίγουρα νιώθετε για το παιδί σας την απόλυτη αγάπη. Τι σημαίνει, όμως, αγάπη για εσάς; Να ανταποκρίνεστε σε κάθε του απαίτηση, ακόμη και στη...
Ο νόμος του Μέρφι για τα νήπια!
Ο νόμος του Μέρφι, λέει πως«ότι μπορεί να πάει στραβά θα πάει». Κάτι που ισχύει εντελώς για τα νήπια! Τουλάχιστον αντιμετωπίστε το με χιούμο...
15 λόγοι που είναι υπέροχο να είσαι νήπιο!
1. Υπάρχει πάντα κάποιος μεγάλος πρόθυμος να σπρώχνει το καρότσι σου για να μην περπατήσεις και κουραστείς. 2. Αλλά ακόμα και όταν δεν σε βά...
Πόσο κακό κάνει η αρνητική κριτική στα παιδιά μας;
Σύμφωνα με τις έρευνες μετά από τα εγκλήματα της σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, η κριτική, η απόρριψη και η εγκατάλειψη αποτελούν τι...
Πόσο νωρίς ερωτεύονται τα νήπια;
Σίγουρα πιο νωρίς απ' όσο πιστεύουμε ή περιμένουμε. Αλλά δεν υπάρχει τίποτε πονηρό ή παράλογο σ΄αυτούς τους παιδικούς έρωτες!