Αν είστε από τους γονείς που μεγαλώνετε ήδη ένα νήπιο πολύ πιθανό να έχετε ακούσει πολλές φορές την φράση… «Έλα μωρέ, απλά περνάει μία φάση». Είτε προέρχεται από τους παππούδες, είτε από καλοπροαίρετους φίλους, φαίνεται ότι αυτή η φράση είναι η απάντηση σε οτιδήποτε σκαρφίζεται το παιδί σας.
Χτύπησε άλλο παιδάκι στο παιδικό σταθμό…; «Περνάει φάση»! Δεν θέλει να κάνει μπάνιο…; «Περνάει φάση»!  Ξυπνάει ξαφνικά στις 3 το βράδυ…; «Περνάει φάση»!
Και παρόλο που όταν είμαστε στην δύνη της κάθε «φάσης» και τα πράγματα καμιά φορά γίνονται ιδιαίτερα δύσκολα, είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι όντως είναι απλά μια φάση, η οποία κάποια στιγμή περνάει! Ακόμα και οι πιο παράξενες -καμιά φορά και αστείες-  ιδιορρυθμίες στη συμπεριφορά, του, έχουν να κάνουν με την σωματική, γνωστική ή συναισθηματική ανάπτυξή του και, επομένως, διαρκεί μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα.  Αν κάποιο από τα παρακάτω σας φαίνεται οικείο τότε με χαρά σας διαβεβαιώνουμε ότι είναι απολύτως μία φυσιολογική συμπεριφορά και ότι «Φάση είναι, θα περάσει»!
1.Ξυπνούν (ξανά)  μέσα στην νύχτα
Όταν το μωρό σας θα αρχίζει να κοιμάται ολόκληρη τη νύχτα συνεχόμενα, ο τρόμος και το άγχος που είχατε μήπως ξαφνικά ξυπνήσει και ζήσετε τις γνωστές «ολονυχτίες», είναι πλέον μια αμυδρή και μακρινή ανάμνηση. Μέχρι την στιγμή που μήνες αργότερα θα ακούσετε ξαφνικά αυτή η τσιριχτή κραυγή μέσα από το monitor της ενδοεπικοινωνίας και ο εφιάλτης σας επιστρέφει!!!
Ο άστατος ύπνος είναι πολύ συχνός στην ηλικία των δύο ετών, και αυτό γιατί το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον γύρω του, το γεγονός ότι η ζωή συνεχίζεται ακόμα και όταν εκείνο είναι στο κρεβατάκι του, ωστόσο δεν του αρέσει καθόλου η ιδέα ότι εσείς είστε κάπου μέσα και εκείνο… «στην απ’ έξω».  Παράλληλα εμφανίζονται και οι πρώτες του, είτε πρόκειται για σκοτάδι ή θορύβους έξω. Απλά έχετε υπομονή και δείξτε του ότι το γεγονός ότι δεν σας βλέπει, δε σημαίνει ότι δεν είστε εκεί για εκείνο.
2. Κάνουν συχνά κακάκια   
Τους πρώτους μήνες, ο φόβος ότι ξαφνικά θα γίνει μία «έκρηξη» μέσα στην πάνα του μωρού δεν είναι ποτέ μακριά από το μυαλό σας – ειδικά όταν είστε σε μια κατάμεστη καφετέρια και έχετε ξεχάσει να πάρετε μαζί σας  μια αλλαξιά ρούχα. Και εκεί που το μωράκι σας φαίνεται χαλαρό και ήρεμο, ξαφνικά λικνίζεται και… μία απίστευτη μυρουδιά καταλαμβάνει τον χώρο που ψάχνετε να βρείτε το κουνάβι.
Αυτό  έχει σχέση με τη διατροφή του νηπίου που είναι πιο πλούσια σε γεύσεις και  ποσότητα .Το νήπιο  δοκιμάζει καινούργιες γεύσεις ικανοποιώντας την περιέργειά του και κάποιες φορές το πρόγραμμα της διατροφής του είναι άστατο οπότε μπορεί να έχει και άστατες κενώσεις. Επίσης η ηλικία αυτή συμπίπτει με την προσπάθειά μας να του μάθουμε τον έλεγχο των σφικτήρων του με συνέπεια να μπερδεύεται και να χάνει το πρόγραμμά του.
3. Δεν θέλουν να κάνουν μπάνιο  Μπορεί το ένα λεπτό να πλατσουρίζει και πιτσιλάει τα πάντα με τα λαστιχένια παπάκια του και το επόμενο λεπτό να αρνείται να πάει κοντά στην μπανιέρα και να καθίσει σε αυτή. Δεν υπάρχει καμία εξήγηση γιατί πολλά νήπια ξαφνικά αναπτύσσουν μία άρνηση ή και φόβο για το μπάνιο.  Για να βοηθήσετε το παιδί σας μέσω αυτής της φάσης, να συνεχίσει την ρουτίνα του μπάνιου του, επιτρέψτε του  να πλυθεί έξω από την μπανιέρα χρησιμοποιώντας το νερό και ένα μαλακό πανάκι, έως ότου μπορέσετε σιγά σιγά να το πείσετε να μπει μέσα. Αν δεν γίνει αυτό, θα μπορούσε να το δελεάσετε με νέα παιχνίδια για το μπάνιο!
4. Ξαφνικά φοβούνται τα …πάντα! 
Μην εκπλαγείτε αν το ατρόμητο πιτσιρίκι σας ξαφνικά φοβάται να δοκιμάσει να παίξει σε οποιοδήποτε παιχνίδι της παιδικής χαράς.  Καθώς το μικρό σας μεγαλώνει, αποκτά μεγαλύτερη επίγνωση του κινδύνου και του πόνου – είτε λόγω δικών του εμπειριών είτε βλέποντας τα άλλα παιδιά. Συνεχίστε τις επισκέψεις στο πάρκο και ενθαρρύνετέ το διακριτικά να παίξει, ακόμα και αν πρέπει να πάτε μαζί στην κούνια ή στην τσουλήθρα. Αλλά μην το πιέσετε περισσότερο. Μια απαλή προσέγγιση θα βοηθήσει να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη του, αργά αλλά σταθερά.
5. Θέλουν μόνο την μαμά… (ή μόνο τον μπαμπά)
Ξαφνικά βλέπετε ότι αποζητά όλη την προσοχή και την αγάπη του συντρόφου σας.  Αυτό είναι κάτι που μπορεί να σας πληγώσει. Αλλά πολύ σύντομα θα το δείτε να ταλαντεύεται πότε σε σας και πότε στον σύντροφό σας. Οπότε, κάντε στην άκρη, πάρτε το χρόνο σας και να δείτε που θα έρθει η σειρά σας προτού και το καταλάβετε. 
6. Ουρλιάζουν ξαφνικά και χωρίς κανένα λόγο!
Είτε πειραματίζεται με τις φωνητικές του χορδές είτε ανακάλυψε ένα νέο τρόπο για να τραβήξει άμεσα την προσοχή, αυτή η κραυγή είναι ικανή να τρυπήσει το τύμπανό σας και να καταρρακώσει την υπομονή σας. 
7. Χτυπάνε και δαγκώνουν Είτε σαν είπαν ότι το αγγελούδι σας χτύπησε άλλο παιδάκι, είτε το είδατε με τα μάτια σας στην παιδική χαρά, όπως και να έχει το γεγονός από μόνο του είναι ταπεινωτικό. Αλλά αυτή η συμπεριφορά δεν είναι απαραίτητα η αντανάκλαση σε σας ως γονέα ή του παιδιού σας ως πρόσωπο. Η περιορισμένη ικανότητα για έκφραση μέσω της γλώσσας και η υπανάπτυκτη αίσθηση του αυτο-ελέγχου μπορεί να προκαλέσει στα μικρά παιδιά μία επιθετικότητα.. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας καταλαβαίνει ότι αυτό, δεν είναι αποδεκτή συμπεριφορά! Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι, έτσι ώστε να μπορείτε να του δώσετε το καλό το παράδειγμα.
Με την συνεργασία της κας Χρυσάνθης Λαθήρα (παιδίατρος)