Πόσο διαφορετικά μπορεί να παίζει ένα παιδί στην Ευρώπη από ένα Αμερικανάκι; Πολύ διαφορετικά, υποστηρίζει η υπεύθυνη του «Future Lab» Anne Flemmert-Jensen, στη σχετική έρευνα που πραγματοποιεί κάθε χρόνο με την ομάδα της για λογαριασμό της γνωστής εταιρείας «Lego». Κι αυτό γιατί διαφορετικός είναι και ο τρόπος που οι γονείς τους αντιμετωπίζουν το παιχνίδι.

«Υπάρχει μια ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στους αμερικανούς και τους ευρωπαίους γονείς, που είναι καθολική. Στην Αμερική, οι γονείς δεν θέλουν να εμπλακούν στο παιχνίδι με τα παιδιά τους, προκειμένου να τα βοηθήσουν να μάθουν οτιδήποτε πιο εύκολα. Θέλουν τα παιδιά τους να είναι σε θέση να παίζουν μόνα τους και να είναι ικανοποιημένα μ’ αυτό. Αντίθετα, στην Ευρώπη, οι γονείς δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να ξαπλώσουν στο πάτωμα με τα πιτσιρίκια τους και να περάσουν χρόνο μαζί τους παίζοντας παρέα», εξηγεί.

Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να πούμε ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί το παιχνίδι των παιδιών τους συμβάλλει στο να γίνουν πιο ανεξάρτητα, και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία; «Αυτή θα μπορούσε να είναι η πιο πιθανή ερμηνεία», απαντά η ειδικός.

Αλήθεια, εσείς ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίζει μόνο του στο σπίτι ή συμμετέχετε ενεργά στη διαδικασία του παιχνιδιού μαζί του;