Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί λέμε «άου» ή «άουτς», όταν πονάμε; Οι επιστήμονες μπορεί να έχουν την απάντηση!

Η λεκτική έκφραση του πόνου είναι κοινή σε όλους τους λαούς και οι ήχοι της παρόμοιοι. Οι Άγγλοι π.χ. φωνάζουν «άου» ή «άουτς», οι Νοτιοαφρικανοί «έια», οι Ιταλοί «άια» και οι Κινέζοι «άιο».

«Ο τρόπος παραγωγής του ήχου είναι κοινός, αφού το στόμα απλώς ανοίγει, η γλώσσα παραμένει επίπεδη και τα χείλη δεν στρογγυλεύουν. Είναι ένας απλός ήχος, ο οποίος απαιτεί ελάχιστο έλεγχο της άρθρωσης του λόγου, και με τη σειρά του επιτρέπει να αυξηθεί στο μέγιστο η ένταση του παραγόμενου ήχου», εξηγούν οι ειδικοί.

Και όπως φαίνεται σε σχετική έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Pain», οι ήχοι που βγάζουμε επεμβαίνουν στα μηνύματα πόνου που στέλνει ο εγκέφαλος, αποσπώντας την προσοχή μας από τα δυσάρεστα συναισθήματα που βιώνουμε.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ειδικοί από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης συγκέντρωσαν 56 εθελοντές, από τους οποίους ζήτησαν να κρατήσουν το ένα χέρι τους μέσα σε παγωμένο νερό όσο περισσότερο μπορούσαν, σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές στιγμές. Σε κάθε περίπτωση, οι εθελοντές μπορούσαν είτε να φωνάξουν «άου» όταν ένιωθαν πόνο είτε να εκφράσουν τον πόνο τους χωρίς να πουν λέξη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως, όταν οι εθελοντές μπορούσαν να φωνάζουν κατά το δοκούν, άντεχαν περισσότερη ώρα την έκθεση στο παγωμένο νερό. Κατά μέσον όρο, άντεξαν τον πόνο για 30 δευτερόλεπτα, δηλαδή 5 περισσότερα απ’ ό,τι όταν δεν έλεγαν λέξη.

«Παρατηρήσαμε μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο όταν οι εθελοντές έλεγαν ‘άου’ απ’ ό,τι όταν παρέμεναν σιωπηλοί», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Daniel Carr, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Tufts University, και προσθέτει: «Αυτό υποδηλώνει ότι η λεκτική έκφραση ενδεχομένως να δρα αναλγητικά, επιτρέποντάς μας να αντέχουμε περισσότερο τον πόνο».