Ξέρετε ποιες είναι οι σημαντικότερες βιταμίνες που χρειάζονται τα παιδιά Επειδή τα παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες από τους ενήλικες, είναι σημαντικό για τους γονείς να σιγουρευτούν πως η διατροφή τους  είναι σωστή. Ποιες είναι οι σημαντικότερες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζονται τα παιδιά;  Ασβέστιο Το ασβέστιο είναι το βασικό δομικό στοιχείο των οστών και των δοντιών. Η περισσότερη οστική μάζα του ανθρώπου χτίζεται στην παιδική ηλικία, οπότε όσο περισσότερα αποθέματα έχουν τα παιδιά, τόσο πιο εύκολο θα είναι να αντιμετωπίσουν την απώλεια της οστικής μάζας αργότερα. Πόσο ασβέστιο χρειάζονται τα παιδιά ανά ηλικία Ηλικίες 1-3: 700 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου καθημερινά Ηλικίες 4-8: 1.000 mg ημερησίως Ηλικίες 9-18: 1.300 mg ημερησίως Ποιες τροφές διαθέτουν ασβέστιο Γαλακτοκομικά προϊόντα, ο σολομός και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Φυτικές ίνες

Οι ίνες δεν είναι βιταμίνες ή μέταλλα, αλλά οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες τείνουν επίσης να είναι γεμάτες με πολλές σημαντικές θρεπτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο.  Πόσες φυτικές ίνες χρειάζονται τα παιδιά ανά ηλικία Παρά το γεγονός ότι τα παιδιά είναι πιο μικροκαμωμένα, τα σώματά τους πρέπει να προσλαμβάνουν φυτικές ίνες σχεδόν στην ίδια ποσότητα με τους ενήλικες, προκειμένου να διατηρήσουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Ένα παιδί 4-8 ετών που μπορεί να τρώει γύρω στις 1.500 θερμίδες ημερησίως, χρειάζεται 25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Τα μικρότερα παιδιά που γενικά τρώνε λιγότερο απ’ ό,τι τα μεγαλύτερα χρειάζονται περίπου 18 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Ποιες τροφές διαθέτουν φυτικές ίνες Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν τα μούρα, το μπρόκολο, το αβοκάντο και το πλιγούρι βρώμης. Μια άλλη εξαιρετική πηγή φυτικών ινών είναι όλα τα είδη των φασολιών και τα ρεβίθια. Τα φασόλια έχουν παράλληλα υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Α και το κάλιο, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετική επιλογή και για τους χορτοφάγους.

Β12 και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες Β είναι σημαντικές για τον μεταβολισμό, την ενέργεια, για μια υγιή καρδιά και ένα υγιές νευρικό σύστημα. Μία από τις πιο σημαντικές βιταμίνες Β είναι η Β12. Πόσες βιταμίνες του συμπλέγματος Β χρειάζονται τα παιδιά ανά ηλικία Τα μικρά παιδιά: 0,9 μικρογραμμάρια ημερησίως Ηλικίες 4-8: 1,2 μικρογραμμάρια ημερησίως Ηλικίες 9-13: 1,8 μικρογραμμάρια ημερησίως Ποιες τροφές τις περιλαμβάνουν Η βιταμίνη B12 προέρχεται κυρίως από ζωικά τρόφιμα, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αυγά. Τα περισσότερα παιδιά παίρνουν συνήθως αρκετή Β12 σε μια κανονική διατροφή. Ψάξτε για εμπλουτισμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε Β12. Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για το περιεχόμενο της κυανοκοβαλαμίνης, που είναι η δραστική μορφή της βιταμίνης Β12.  Βιταμίνη D Η βιταμίνη D λειτουργεί μαζί με το ασβέστιο για τη δημιουργία γερών οστών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία έναντι χρόνιων ασθενειών αργότερα στη ζωή. Πόση βιταμίνη D χρειάζονται τα παιδιά ανά ηλικία Tα μωρά και τα παιδιά πρέπει να παίρνουν τουλάχιστον 400 IU βιταμίνης D ημερησίως. Τα μωρά που θηλάζουν χρειάζονται συμπλήρωμα βιταμίνης D μέχρι να απογαλακτισθούν. Ποιες τροφές την περιλαμβάνουν Ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης D, όπως και τα αυγά (η βιταμίνη D βρίσκεται στον κρόκο) και το εμπλουτισμένο γάλα.