Όσο το παιδί μεγαλώνει, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να θέλει να δοκιμάσει νέες τροφές και να αρπάζει πράγματα από το πιάτο σας. Δεν είναι όμως όλες οι τροφές ασφαλείς για το παιδί.

Τι να αποφύγετε από 1 έως 2 ετών: το άπαχο γάλα δεν είναι η κατάλληλη επιλογή για αυτές τις ηλικίες. Τα μωρά χρειάζονται τις θερμίδες και τα λιπαρά για να αναπτυχθούν σωστά. Μετά τα 2 έτη, μπορείτε να αρχίσετε να του δίνετε γάλα με λίγα λιπαρά.

Κίνδυνος πνιγμού: οι μεγάλες μπουκιές μπορούν να σταθούν στο λαιμό του παιδιού. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει να κόβετε πάντα μικρές μπουκιές για το παιδί. Να θυμάστε να κάνετε το ίδιο για τα σταφύλια, τα τοματίνια και τις φράουλες. Το ίδιο ισχύει και για τα ωμά λαχανικά που πρέπει να είναι έστω και λίγο μαγειρεμένα για να μην είναι σκληρά. Πρέπει να αποφεύγετε τους ξηρούς καρπούς, τις τσίχλες και τις τροφές που κολλούν στο στόμα και το φιστικοβούτυρο.

Από 2 έως 4 ετών, υπάρχει κίνδυνος πνιγμού ακόμα κι αν έχει μάθει να μασάει και να τρώει καλύτερα. Είναι καλό να συνεχίσετε να αποφεύγετε όλες τις προηγούμενες τροφές και να ενθαρρύνετε το παιδί να μην παίζει ή τρέχει ενώ μασάει. Μεταξύ 4 και 5 ετών, είναι καλό να έχετε το νου σας όταν τρώει κάποια τροφή που θεωρείται υψηλού ρίσκου.

Οι αλλεργίες. Πολλά παιδιά παρουσιάζουν αλλεργία σε αυγά, γάλα, ψάρια, φιστίκια, σόγια και οστρακοειδή. Ελέγξτε τυχόν αλλεργίες με τον παιδίατρό σας ώστε να προστατεύσετε το παιδί.