Το εορταστικό τραπέζι είναι αναπόσπαστο μέρος της μαγείας των ημερών. Τα μικρά μας μπορούν να συμμετέχουν στη γαστριμαργική απόλαυση, αρκεί να ακολουθήσετε κάποιους κανόνες, ανάλογα με την τους. Τις ημέρες των Χριστουγέννων οι διατροφικοί πειρασμοί είναι πολλοί, τόσο για εμάς όσο κυρίως για τα παιδιά. Επιπλέον, η γενική χαλαρότητα των γιορτών μας επιτρέπει να «ξεφεύγουμε» πιο εύκολα και να τα αφήνουμε να φάνε όσες σοκολάτες, κουραμπιέδες και καραμέλες θέλουν, καταλήγοντας συχνά να περνάμε το βράδυ του ρεβεγιόν με κοιλόπονο! Με λίγη οργάνωση και προσοχή, όμως, μπορεί όλη η οικογένεια να απολαύσει το γιορτινό τραπέζι χωρίς άσχημες συνέπειες και χωρίς ενοχές. Στην πραγματικότητα, το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι πολύ υγιεινό. Η γαλοπούλα, για παράδειγμα, είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών με λίγα λιπαρά, οι πατάτες παρέχουν βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο, ποτάσιο και φολικό οξύ. Στα αρνητικά του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού συγκαταλέγονται οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και λίπους κι όλα τα χημικά «πρόσθετα» (συνθετικά χρώματα κ.ά.) που συνοδεύουν συνηθισμένες γιορτινές λιχουδιές.

Ζάχαρη: Ο κύριος ένοχος!

«Αν ο Αϊ-Βασίλης γεμίζει τις κάλτσες με γλυκά κι αρχίζουν να τα τρώνε πριν από το πρωινό, μέχρι τις 11.00 θα έχετε πολύ κουρασμένα και… στριμμένα παιδιά», λένε οι διατροφολόγοι. Το πρόβλημα είναι ότι ό,τι ανεβαίνει… πρέπει και να κατέβει. Η ζάχαρη δίνει στα παιδιά μια τεχνητή υπερδιέγερση, η οποία διεγείρει το σώμα για να απελευθερώσει ινσουλίνη προκαλώντας τα επίπεδα της ζάχαρης στο αίμα να φτάσουν στα ύψη. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα παιδιά σύντομα θα νιώθουν κουρασμένα κι ευερέθιστα. Επιπλέον, 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα είναι ικανά να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος μέχρι και 25% -το τελευταίο πράγμα που θέλουμε μέσα στο χειμώνα, που οι ιώσεις βρίσκονται σε αφθονία.

Όχι στα τεχνητά χρώματα

Τα γλυκά και οι λιχουδιές που συνήθως προσφέρονται στα παιδιά είναι αρωματισμένα και χρωματισμένα με χημικά συστατικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι πρόσθετα που έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί για την ασφάλειά τους, μπορούν να προκαλέσουν ανάρμοστη συμπεριφορά και εκρήξεις θυμού. Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν τους γονείς να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, όπως να προμηθεύονται χρωματιστά γλυκά από καταστήματα υγιεινής διατροφής που να είναι χωρίς τεχνητές χρωστικές ουσίες ή να προτιμούν σοκολατάκια και μικρά γλυκίσματα που είναι τυλιγμένα με χρωματιστό χαρτί. 

Τι να προσέξετε, ανάλογα με την ηλικία τους

Μωρά που μόλις άρχισαν να τρώνε στερεά τροφή: Αν αυτά είναι τα πρώτα Χριστούγεννα του μωρού σας, το καλύτερο είναι να παραμείνετε πιστές στις διατροφικές συνήθειές του προσθέτοντας μερικές πινελιές από το γιορτινό τραπέζι. Δεν είναι η κατάλληλη ώρα να εισάγετε καινούργιες τροφές. Η συγκεκριμένη μέρα είναι από μόνη της πολύ διαφορετική. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις διατροφικές του συνήθειες και τις γνώριμές του διαδικασίες όσον αφορά τον ύπνο.

Μωρά που μόλις άρχισαν να περπατούν: Οι προετοιμασίες για ήρεμα Χριστούγεννα ξεκινούν από το πρωινό. Ένα μπολ γεμάτο με δημητριακά και σοκολάτα μπορεί να κάνει πιο ευέξαπτα τα παιδιά. Ένα βραστό αυγό όμως και μία πορτοκαλάδα είναι προτιμότερα, γιατί δίνουν μια καλή ισορροπία πρωτεϊνών και υδατανθράκων και κρατούν σε σταθερά επίπεδα τη ζάχαρη στο αίμα κατά τη διάρκεια του πρωινού. Οι μπανάνες, η βρόμη το γάλα και τα φιστίκια είναι τροφές γνωστές για τις ηρεμιστικές τους ιδιότητες, καθώς περιέχουν τριπτοφάνη, η οποία είναι ο πρόδρομος της σεροτονίνης. Αν τα παιδιά σας αρχίζουν και τσιμπολογάνε πριν το μεσημεριανό, δελεάστε τα με αποξηραμένα φρούτα, σταφίδες, κι αν είναι πάνω από 5 ετών, με θρεπτικούς ξηρούς καρπούς. Βέβαια, μια χούφτα σταφίδες μάλλον δεν θα κάνει ένα παιδί που θέλει να φάει γλυκό να συμβιβαστεί. Μια υγιεινή εναλλακτική λύση είναι λίγες φέτες φρούτων βουτηγμένες σε μαύρη σοκολάτα. Όσο για το γλυκό, καλύτερα να τους το δώσετε μετά το μεσημεριανό, όταν το σάκχαρο στο αίμα τους θα είναι πιο σταθερό.

Με τη συνεργασία του Αναστάσιου Παπαλαζάρου (MSc κλινικός διαιτολόγος– διατροφολόγος, www. nutrimed.gr).

Με τη συνεργασία του Αναστάσιου Παπαλαζάρου (MSc κλινικός διαιτολόγος– διατροφολόγος, www. nutrimed.gr).
Με τη συνεργασία του Αναστάσιου Παπαλαζάρου (MSc κλινικός διαιτολόγος– διατροφολόγος, www. nutrimed.gr).