Αν βλέπετε ότι το παιδί σας ζητά συνέχεια να του φτιάξετε μακαρόνια με κιμά ή γλυκά, ήρθε η ώρα να διευρύνετε τους γευστικούς του κάλυκες. Όσο μικρότερο είναι ηλικιακά, τόσο το καλύτερο για να δοκιμάσει νέες γεύσεις. Αλλά όταν μιλάμε για φαγητό, ποτέ δεν είναι αργά. Ένας βασικός λόγος που τα παιδιά βολεύονται με ένα ή δύο φαγητά, είναι επειδή οι γονείς φοβούνται να τους παρουσιάσουν νέες γεύσεις. Όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται κάποιες φορές, τα μικρά παιδιά πρέπει να εκτεθούν τουλάχιστον 10 φορές σε ένα φαγητό μέχρι να το δοκιμάσουν και να το φάνε.

Κάντε τα πιο πικάντικα. Αναζητήστε ασυνήθιστα μπαχαρικά και δοκιμάστε σε διάφορες κλασικές συνταγές. Για παράδειγμα, προσθέστε τσίλι σε μία κλασική σάλτσα ή προσθέστε κάπαρη σε σαλάτες.

Δανειστείτε από άλλες κουλτούρες. Μπορεί το παιδί σας να είναι λάτρης της ιταλικής ή κινέζικης κουζίνας και να μην το έχετε δοκιμάσει ακόμα. Μπορείτε, ενώ μαγειρεύετε, να μιλάτε και για την εκάστοτε χώρα.

Αφήστε το να δοκιμάσει από εσάς. Αν έχετε παραγγείλει κάτι απ’έξω που φαίνεται περίεργο, προτρέψτε το παιδί να δοκιμάσει στο σπίτι που νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και ίσως δεν κάνει στο εστιατόριο.

Κάντε αλλαγές στα σνακ. Αντί για σταφίδες, δώστε του αποξηραμένα μύρτιλλα ή φασόλια σόγιας αντί καρότων. Αν αγαπάει το ψωμί με μαρμελάδα και φιστικοβούτυρο, επιλέξτε χούμους.

Μην φοβάστε τις δοκιμές. Αναμίξτε υλικά σε συνταγές και εξοικειώστε το παιδί με πράγματα που συνήθως δεν τρώει.