νήπιο

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση |

«Διαφημίζοντας» την παιδική παχυσαρκία!

25/06/2013
Από: Ελένη Καραγιάννη |  σχολιάστε
«Διαφημίζοντας» την παιδική παχυσαρκία!

«Καταστροφική» χαρακτηρίζει την επίδραση της διαφήμισης ανθυγιεινών τροφών στα παιδιά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η προώθηση μέσω τεχνικών του μάρκετινγκ τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι οδηγεί στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας.

«Τα παιδιά περιτριγυρίζονται από διαφημίσεις που τα ωθούν να καταναλώνουν λιπαρές τροφές, πλούσιες σε ζάχαρη και αλάτι, ακόμα και όταν βρίσκονται σε μέρη όπου θα έπρεπε να είναι προστατευμένα από κάτι τέτοιο, όπως στο σχολείο ή σε αθλητικές εγκαταστάσεις» δήλωσε η Σουζάνα Τζέικαμπ, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού τμήματος τους Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η προώθηση τέτοιων τροφίμων έχει αναγνωριστεί εδώ και χρόνια ως ένας σημαντικός παράγοντας που αυξάνει την πιθανότητα να γίνει ένα παιδί παχύσαρκο αλλά και να αναπτύξει χοληστερίνη, μια "ανήλικη" ασθένεια">χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή του, όπως καρδιαγγειακές και κάποιες μορφές καρκίνου, αργότερα στη ζωή του.  

Στη σχετική αναφορά επισημαίνεται επίσης ότι η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιώντας όλο και περισσότερο τα νέα, πιο οικονομικά μέσα όπως τα κοινωνικά δίκτυα και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, προσεγγίζει ακόμα πιο εύκολα τα παιδιά. Τέτοιου είδους προϊόντα με τη μεγαλύτερη διαφημιστική παρουσία είναι τα αναψυκτικά, τα δημητριακά πρωινού με ζάχαρη, τα μπισκότα, τα σνακ, τα έτοιμα γεύματα και τα fast food, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο οποίος ζητά από τις χώρες να εφαρμόσουν πιο αυστηρούς κανονισμούς σε ό,τι αφορά το μάρκετινγκ που απευθύνεται σε παιδιά. 

«Αντίθετα από τους ενήλικες, τα παιδιά συχνά δεν μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα στις διαφημίσεις και τη σειρά κινουμένων σχεδίων που παρακολουθούν», συνεχίζει η αναφορά. «Αυτό τα κάνει ιδιαίτερα ευάλωτα σε μηνύματα που μπορεί να τα οδηγήσουν σε ανθυγιεινές επιλογές».  

«Η παχυσαρκία είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα που αφορά όλες τις χώρες σε διαφορετικό βαθμό και εστιάζεται κυρίως στις χαμηλές κοινωνικοοικονομικά ομάδες του πληθυσμού», συμπλήρωσε η Τζέικαμπ. Ωστόσο, παρόλες τις παρεμβάσεις, η εικόνα δεν φαίνεται να βελτιώνεται. Στοιχεία της Πρωτοβουλίας Παρακολούθησης της Παχυσαρκίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνει ότι, κατά μέσα όρο, ένα στα τρία παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Στην Ελλάδα τα πιο παχύσαρκα αγόρια της Ευρώπης
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας,  οι ειδικοί δημοσιοποιούν τα νέα  και...ανησυχητικά στοιχεία για το μέλλον των παιδιών.
Γιατί τα παιδιά «εθίζονται» τόσο εύκολα στις λιχουδιές;
Οι λιχουδιές είναι …εθιστικές για όλα σχεδόν τα παιδιά. Και είναι αλήθεια απορίας άξιο, πώς  γίνεται να επιθυμούν την επόμενη λιχουδιά ...
Γιατί πρέπει να προστατεύουμε το παιδί μας από τη ζάχαρη;
Είναι αλήθεια πως η ζάχαρη είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις των περισσότερων παιδιών. Μια νέα όμως έρευνα μας διαβεβαιώνει για το πό...
Πώς επηρεάζουν τη διατροφή των παιδιών μας τα κινούμενα σχέδια;
Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι ήρωες των κόμικς ενδεχομένως να ενθαρρύνουν την παιδική παχυσαρκία!Θα σας περνούσε ποτέ από το μυαλό ότι οι υπ...
Πόσο ακίνδυνο είναι το ζαχαρούχο γάλα για το παιδί μας;
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει  για πρώτη φορά την σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση γάλακτος εμπλουτισμένου με πρόσθετα γλυκαντικά και στον ...
Οικογενειακό τραπέζι: Το μεγαλύτερο δώρο στο παιδί σας