νήπιο

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση |

Ποια είναι τα «κατάλληλα» γλυκά για τα παιδιά;

Από: Ελένη Χαδιαράκου |  σχολιάστε
Ποια είναι τα «κατάλληλα» γλυκά για τα παιδιά;

Τα γλυκά είναι μέρος της ζωής των παιδιών, γι΄ αυτό και εννοείται πως δε μπορούμε να τα αποκλείσουμε. Ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζει η συχνότητα, το είδος και η ποσότητα που τα δίνουμε στο παιδί, καθώς και άλλες παράμετροι: αν το παιδί για παράδειγμα είναι παχύσαρκο,  ή έχει αυξημένη χοληστερίνη λόγω κληρονομικότητας θα πρέπει να πάρουμε ειδικές οδηγίες από το γιατρό μας.

Τα κατάλληλα γλυκά
Όσο περισσότερο λίπος περιέχει ένα γλυκό, τόσο πιο βλαβερό είναι. Γι’ αυτό και τα σπιτικά κουλουράκια είναι σαφώς μια καλή επιλογή. Εξίσου καλές επιλογές είναι τα γλυκά κουταλιού, τα ζελέ, τα λουκούμια ή το γιαούρτι με το μέλι.  

Τα πιο σύνθετα γλυκά, όπως οι πάστες ή τα σιροπιαστά είναι αρκετά επιβαρημένα σε λίπος και συνεπώς και σε θερμίδες. Προτιμήστε τα γλυκά που δεν περιέχουν λίπη, όπως  το ρυζόγαλο, τα γλυκίσματα με ωμά ή αποξηραμένα φρούτα, ή η σπιτική γρανίτα.

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή κάποιων ουσιών, που τονώνουν και φτιάχνουν τη διάθεση, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως μια καλή επιλογή κυρίως στα παιδιά που διαβάζουν πολύ και έχουν γενικά μια δραστήρια καθημερινότητα. Ακόμα καλύτερα είναι να προτιμάτε και τη μαύρη σοκολάτα, αφού είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σίδηρο, ενώ περιέχει και λιγότερες θερμίδες απ’ότι η λευκή σοκολάτα και η σοκολάτα γάλακτος.

Πόσο συχνά να του δίνω γλυκά;
 
Τα παιδιά σας καλό θα είναι να καταναλώνουν κάποιο μικρό γλυκό το πολύ μέχρι 2 φορές την εβδομάδα σαν επιδόρπιο μετά το φαγητό και όχι στη θέση κάποιου άλλου γεύματος! Το γλυκό δηλαδή θα είναι κάτι έξτρα, και επ’  ουδενί δεν πρέπει να αντικαθιστά το κυρίως γεύμα.

Έξυπνα tips
Περιορίστε την προμήθεια τροφών με πρόσθετη ζάχαρη (σοκολάτες, μπισκότα,), τα οποία τα παιδιά σας συνηθίζουν να τρώνε, δηλαδή, αποφύγετε να τους τα αγοράζετε, ώστε να μην υπάρχουν διαθέσιμα στο σπίτι και να μην τα καταναλώνουν τόσο συχνά.

Μην προσφέρετε ποτέ γλυκό στο παιδί ως επιβράβευση.

Αντικαταστήστε ένα πολυθερμιδικό γλυκό με μια μερίδα φρούτα ή ένα γιαούρτι με λίγο μέλι.

Μάθετε τα παιδιά να διαλέγουν τα δημητριακά με τη λιγότερη ζάχαρη και χωρίς σοκολάτα.

Τα γλυκά θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε γιορτές, γενέθλια και σε ειδικές περιπτώσεις, αλλά όχι καθημερινά.

Το γλυκό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το γεύμα που τυχόν δεν έφαγε το παιδί. Σερβίρετε τα γλυκά μετά το φαγητό, και ποτέ προ του γεύματος.

Καλό θα είναι να προτιμάτε να φτιάχνετε σπιτικά γλυκά απ’ ότι να τα αγοράζετε, μια που έτσι θα γνωρίζετε τα υλικά παρασκευής τους.

Όταν φτιάχνετε σπιτικά γλυκά (πχ κέικ), προτιμήστε να τα παρασκευάζετε με πιο υγιεινά και light υλικά (γάλα ελαφρύ αντί πλήρες, ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, αλεύρι ολικής άλεσης αντί κανονικό.

Αντικαταστήστε το βούτυρο με λάδι: θερμιδικά είναι το ίδιο, όμως αποφεύγουμε τα κορεσμένα

λιπαρά.

Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη διαιτολόγος διατροφολόγος

Σχετικά Άρθρα

Πώς θα πείσουμε το παιδί να τρώει πρωινό;
Όλοι γνωρίζουμε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, κάτι που ισχύει φυσικά και για τα παιδιά. Δυστυχώς, έρευνες δείχνουν ...
Ποια είναι η πιο δύσκολη ηλικία των παιδιών (για τους γονείς)!
Η αλήθεια είναι ότι κάθε ηλικία του παιδιού έχει τις δικές της δυσκολίες.  Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η πιο δύσκολη ηλικία ε...
Γιατί το παιδί μου θέλει να είναι συνεχώς γυμνό;
Γιατί μόλις ντύνετε το παιδί σας, θέλει την επόμενη κιόλας στιγμή να βγάλει τα ρούχα του; Ή ακόμη χειρότερα, αρνείται κάθε πρωί να ντυθεί; Κ...
Τι κρύβεται πίσω από τις «ζαβολιές» των παιδιών;
Η επτάχρονη Ελένη είναι ένα παιδί επιμελές, με αρκετές φιλοδοξίες. Θέλει να αριστεύει τόσο στα μαθήματά της όσο και στο παιχνίδι. Πολλές φορ...
25 δικαιολογίες που χρησιμοποιούν τα νήπια για να μη φάνε!
1. Δεν θέλω μικρό κουτάλι, θέλω το μεγάλο2. Αυτό το κουτάλι είναι πολύ μεγάλο3. Στο σχολείο το κάνουν πιο ωραίο το κοτόπουλο4. Θέλω ένα κανο...
Παιχνιδοθεραπεία: Η μαγική θεραπεία για κάθε νόσο
Η θεραπευτική ικανότητα του παιχνιδιού, παρέχει στο παιδί τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει αγχώδεις εμπειρίες, και το βοηθά να εκφράσει έμμεσα...
comments powered by Disqus