Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι οι πρώτες γευστικές εμπειρίες του παιδιού σας μπορούν να καθορίσουν το είδος φαγητών που απολαμβάνει καθώς μεγαλώνει; Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τρεις κρίσιμες περιόδους που μπορούν να διαμορφώσουν τις διατροφικές συνήθειες κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.
Η πρώτη είναι όταν το μωρό είναι ακόμη στη μήτρα, καθώς υπάρχει σύνδεση μεταξύ του ότι τρώτε τους δυο τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης και τις γεύσεις που προτιμά το μωρό σας κατά τη διάρκεια του απογαλακτισμού.
Οι πρώτοι μήνες του θηλασμού είναι επίσης σημαντικοί. «Το μητρικό γάλα περιέχει γεύσεις από το δικό σας φαγητό, έτσι το μωρό βρίσκεται εκτεθειμένο σε νέες γεύσεις με κάθε τάισμα» μας λέει η Dr. Julie Mennella (βιοψυχολόγος με ειδίκευση στην ανάπτυξη των τροφίμων και τις γευστικές προτιμήσεις στον άνθρωπο). «Κατά την περίοδο αυτή σχηματίζεται ένα είδος γευστικής μνήμης. Ένα μωρό που δοκιμάζει, μέσω μητρικού γάλακτος, για πρώτη φορά σκόρδο μπορεί να αργήσει να ρευτεί καθώς συγκεντρώνει πληροφορίες για αυτή τη νέα ενδιαφέρουσα γεύση».
Τα πρώτα φαγητά που θα δοκιμάσει το μωρό κατά τη διάρκεια του απογαλακτισμού είναι επίσης σημαντικά, καθώς έχουν αντίκτυπο στις γεύσεις που το παιδί θα γνωρίσει και θα αγαπήσει. Οι ειδικοί συνιστούν μεμονωμένες γεύσεις, όπως μπρόκολο πουρέ ή λιωμένα καρότα. «Είναι σημαντικό για τα μωρά να αρχίσουν να ξεχωρίζουν μεμονωμένες γεύσεις και υφές από την ηλικία των εφτά μηνών» μας λέει Gillian Harris, κλινική ψυχολόγος που βρήκε ότι τα μωρά που στη διάρκεια του απογαλακτισμού έτρωγαν μπερδεμένες γεύσεις, κατέληγαν συχνότερα να γίνονται πιο ιδιότροπα στο θέμα του φαγητού αργότερα. Προσθέτει ότι «αν το παιδί σας δεν συνηθίσει σε μεμονωμένες γεύσεις ως του εφτά μήνες, θα έχετε δυσκολίες στην εισαγωγή νέων γεύσεων αργότερα».