Πώς να βάλουμε ένα όριο  και να μην καταναλώσουν πολλά γλυκά τα παιδιά αυτά τα Χριστούγεννα;  Τα Χριστούγεννα είναι συνδεδεμένα με χαρά, δώρα και βέβαια με…γλυκά. Δύο από τα πιο δημοφιλή, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Πόσα κομμάτια όμως είναι το επιτρεπτό όριο; Να προτιμήσουμε τα μελομακάρονα ή τους κουραμπιέδες;  Και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να βάλουμε στα παιδιά κάποιο όριο στην κατανάλωση τους;

1. Φτιάξτε μικρές μερίδες από μελομακάρονα ή κουραμπιέδες.

2. Μην «διακοσμείτε» το σπίτι με γλυκά. Δε χρειάζεται η πιατέλα με τους κουραμπιέδες να βρίσκεται στην τραπεζαρία σας σε όλη τη διάρκεια των γιορτών. Φέρτε τα γλυκά μόνον όταν έχετε καλεσμένους και τις υπόλοιπες ώρες, κρατήστε τα κάπου κρυμμένα και σερβίρετε όταν το κρίνετε απαραίτητο. 3. Αποφύγετε να τρώτε γλυκάκια οικογενειακώς μπροστά στην τηλεόραση γιατί «χάνεται ο έλεγχος». 4. Παρασύρετε το παιδί σας να επιλέξει μελομακάρονα αντί για κουραμπιέδες.Τα μελομακάρονα αν και υπερέχουν σε θερμιδική αξία, το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι το ελαιόλαδο σε σχέση με το βούτυρο των κουραμπιέδων. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και καλά μονοακόρεστα λιπαρά. Αντίθετα το βούτυρο περιέχει τα «κακά», κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν  τη χοληστερίνη. Οι ξηροί καρποί, και ιδιαίτερα τα καρύδια, περιέχουν πολλά «καλά» ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε. Το μέλι έχει πολλά χρήσιμα ιχνοστοιχεία, πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και αυξάνει την άμυνα του οργανισμού λόγω της αντιμικροβιακής δράσης του. Ακόμη αν στα μελομακάρονα υπάρχει κανέλα προστίθενται αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης οι κουραμπιέδες υστερούν καθώς περιέχουν περισσότερη ζάχαρη.

5. Προτείνετε στο παιδί να μοιραστείτε μαζί του ένα κομμάτι αντί να το φάει ολόκληρο.

Γενικά να θυμάστε ότι ένα μέτριο κομμάτι, μελομακάρονο ή κουραμπιές μπορεί να έχει από 110 έως 150 θερμίδες 6. Προσπαθήστε να έχετε και άλλες εναλλακτικές λύσεις για σνακ, όπως π. χ να σερβίρεται κάποια ζεστή σοκολάτα ρόφημα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, φρουτοσαλάτα με dressing γιαουρτιού, ή κουλουράκια κανέλας.  7. Τοποθετήστε σε εμφανή σημεία στο σπίτι αλλά και στο ψυγείο, υγιεινά σνακ, όπως φρέσκα ή και αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι, γάλα. 8. Και επειδή τα «δύσκολα» έρχονται με την επίσκεψη της γιαγιάς, η οποία θα έρθει με γεμάτα χέρια από γλυκά, ζητήστε της να μην φέρνει τέτοιου είδους δώρα που δεν προσφέρουν τίποτα στο παιδί σας παρά μόνο θερμίδες 9. Τέλος, κρατήστε το διατροφικό σας πρόγραμμα. Επειδή το παιδί βρίσκεται σε διακοπές δε χρειάζεται να χαλάσει το διατροφικό του πρόγραμμα. Όσο μπορείτε λοιπόν συνεχίστε να διατηρήσετε την κλασσική σας διατροφική ρουτίνα, και προσέξτε να μην παραλείπει κάποιο γεύμα. Τα S.O.S της παιδικής διατροφής τα Χριστούγεννα Προσοχή στους ξηρούς καρπούς και στο μέλι! Επειδή και τα δύο γλυκίσματα περιέχουν ξηρούς καρπούς κανονικά δεν θα πρέπει να τα τρώνε παιδιά κάτω των 4 χρονών επειδή υπάρχει κίνδυνος να πνιγούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να αφαιρείται το αμύγδαλο ή το καρύδι και να πετάγεται ή να θρυμματίζεται προσεκτικά για να μην σταθεί στο λαιμό του παιδιού. Επίσης  θα πρέπει να αποφεύγονται στα παιδιά που έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.  Τα παιδιά που είναι μικρότερα των 12 μηνών δεν θα πρέπει να τρώνε μελομακάρονα επειδή περιέχουν μέλι, το οποίο απαγορεύεται να καταναλωθεί τους πρώτους 12 μήνες της ζωής. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα μελομακάρονα γεμιστά με σοκολάτα καθώς το αλλεργικό προφίλ τους είναι αυξημένο.    Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη (διαιτολόγος-διατροφολόγος)