Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι ήρωες των κόμικς ενδεχομένως να ενθαρρύνουν την παιδική παχυσαρκία!

Θα σας περνούσε ποτέ από το μυαλό ότι οι υπέρβαροι ήρωες των κινουμένων σχεδίων, όπως οι Σίμπσονς, ο Σρεκ και ο Πόρκι Πιγκ, αποτελούν ανθυγιεινά πρότυπα διατροφής για τα παιδιά μας; Όπως αναφέρεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Consumer Psychology», οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο προειδοποιούν ότι τα μικρά παιδιά είναι ευάλωτα στα προβαλλόμενα πρότυπα από τις σειρές κινουμένων σχεδίων. Έτσι, τείνουν να αντιλαμβάνονται ως υπέρβαρες τηλεοπτικές φιγούρες με ωοειδές σχήμα, χωρίς απαραίτητα να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της έρευνας οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία από 300 παιδιά, ηλικίας 8, 12 και 13 ετών, τα οποία κλήθηκαν να δουν 6 ζεύγη εικόνων και λέξεων, όπως «πέφτω για ύπνο» αντί «να δω τηλεόραση», «αναψυκτικό» αντί για «γάλα», «παίζω στο σπίτι» αντί «παίζω στην ύπαιθρο». Νωρίτερα, σε κάποια από αυτά έβαλαν να παρακολουθήσουν κινούμενα σχέδια μ’ έναν εμφανώς παχύσαρκο ήρωα. Στη συνέχεια, τα παιδιά έπρεπε να ζωγραφίσουν τι είχαν αποκομίσει από τις φωτογραφίες, ενώ μπορούσαν παράλληλα να φάνε και μπισκότα.

Τελικά, τα παιδιά που δεν είχαν παρακολουθήσει κινούμενα σχέδια με παχύσαρκο ήρωα, έφαγαν λιγότερα μπισκότα, συγκριτικά μ’ εκείνα που είχαν τη δυνατότητα πρώτα να δουν κινούμενα σχέδια και μετά να ζωγραφίσουν τρώγοντας.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό στοιχεία που πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος. Και οφείλουμε να ενημερώσουμε τους γονείς ότι θα πρέπει να είναι πιο επιφυλακτικοί ως προς το συσχετισμό τροφής και ψυχαγωγίας, ειδικά όταν εμπλέκονται ήρωες παιδικών προγραμμάτων που δεν πληρούν την εικόνα ενός υγιούς ατόμου», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Μάργκαρετ Κάμπελ.