Ο λαός μας λέει: «Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος». Και δεν έχει άδικο! Τόσα έχουν ειπωθεί για την αξία του πρωινού, αλλά  δυστυχώς εξακολουθούμε να το παραλείπουμε και να υποτιμούμε την αξία του!
Από την άλλη η βιασύνη και το άγχος, που μας έχει επιβάλλει η καθημερινότητα μας εμποδίζουν από το να αφιερώσουμε λίγα λεπτά στην αρχή της ημέρας μας στη διατροφή μας και κατ’ επέκταση στον εαυτό μας. Το μόνο που χρειάζεται στην αρχή είναι… baby steps, δηλαδή μικρά και σταθερά βήματα στην αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών. Με αφετηρία το ξεκίνημα της ημέρας μας, ένα διατροφικά ισορροπημένο και δυναμωτικό πρωινό μπορεί να δώσει το…υγιεινό  έναυσμα για όλη την υπόλοιπη ημέρα.
Τι σημαίνει διατροφικά ισορροπημένο πρωινό;  
Ένας συνδυασμός τροφών σε σωστή αναλογία, που δεν αποκλείει καμιά  ομάδα τροφίμων (υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπαρών). Ιδιαίτερα τα «καλά» πολυακόρεστα λιπαρά που βρίσκουμε σε μαργαρίνες τύπου soft, καλύπτουν με τον πιο ευεργετικό τρόπο τις αυξημένες ενεργειακές και θρεπτικές  απαιτήσεις των παιδιών μας.  Για παράδειγμα:
–  1 φλιτζάνι γάλα ημιαποβουτυρωμένο, 1-2 φέτες ψωμί αλειμμένες με soft μαργαρίνη και μέλι μαζί με 1 φρούτο ή 1/2 ποτήρι χυμό χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.
–  1 φλιτζάνι γάλα ημιαποβουτυρωμένο, 1 σταφιδόψωμο κομμένο στη μέση και αλειμμένο με soft μαργαρίνη και 1 φρούτο ή 1/2 ποτήρι χυμό χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.
–  1 στρογγυλό ψωμάκι αλειμμένο με soft μαργαρίνη με μια φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά και 1 φρούτο ή 1/2 ποτήρι χυμό χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.
–  1 αυγό βραστό με 1 φέτα ψωμί αλειμμένη με soft μαργαρίνη μια φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά και μαζί με 1 φρούτο ή 1/2 ποτήρι χυμό χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.
  Πείτε ΝΑΙ στο πρωινό γιατί:
  • Μελέτες αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό δείχνουν να έχουν λιγότερη ενέργεια, με ελλιπέστερη απόδοση στις δραστηριότητες, που απαιτούν αυξημένη συγκέντρωση και εγρήγορση.
  • Οι άνθρωποι που  δεν τρώνε πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι αφού τρώνε πιο μεγάλες ποσότητες στο μεσημεριανό γεύμα ή «τσιμπολογούν» σνακ, συνήθως ανθυγιεινά.
  • Η έλλειψη του πρωινού στα παιδιά σχετίζεται με  αυξημένες  πιθανότητες να εμφανίσουν ανεπάρκεια σε βιταμίνες και μέταλλα – όπως σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη B2.
  • Το πρωινό βοηθά στην βελτιωμένη πνευματική απόδοση, συγκέντρωση και η καλύτερη διάθεση.