Εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα σωστά δοχεία φαγητού για το παιδί σας;  Τάπερ Σε κάθε σπίτι υπάρχουν τα γνωστά σε όλους δοχεία τύπου «τάπερ», στα οποία αποθηκεύουμε τροφές και συνήθως τα βάζουμε στο ψυγείο, ή δίνουμε μέσα σε αυτά κολατσιό για τα παιδιά μας. Το ξέρατε ότι τα ακίνδυνα ταπεράκια που δίνετε τα παιδιά  με το κολατσιό τους στο σχολείο, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του ιδιαίτερα αν τα τάπερ αυτά, τα έχετε πολλά χρόνια; Η ουσία δισφαινόλη-Α (ΒΡΑ), είναι  μια χημική ουσία που βρίσκεται στα πολυκαρβονικά πλαστικά και τις εποξικές ρητίνες. Το πολυανθρακικό πλαστικό χρησιμοποιείται συχνά σε δοχεία που αποθηκεύουν τρόφιμα και ποτά, όπως μπουκάλια νερού.  Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η BPA μπορεί να «διεισδύσει» στις τροφές ή τα ποτά στα δοχεία που είναι φτιαγμένα με αυτήν. Η έκθεση του ανθρώπου στην BPA είναι επικίνδυνη, λόγω των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία του εγκεφάλου και τον προστάτη των εμβρύων, των βρεφών και των παιδιών. Αν και οι κατασκευαστές έχουν σταματήσει την χρήση BPA στα νεότερης κατασκευής δοχεία με πολυανθρακικό, τα παλιά δοχεία πιθανώς να έχουν ακόμα ΒΗΑ. Και οι πολλές πλύσεις στο πλυντήριο πιάτων ή στο χέρι μπορεί να επιταχύνουν την «διαρροή» της χημικής ουσίας.

Μπουκάλια νερού

Οι γονείς συχνά ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να πάρουν στο σχολείο μαζί τους ένα μπουκάλι με νερό. Αν το νερό της βρύσης είναι ασφαλές δεν χρειάζεται να αγοράσετε μικρά πλαστικά μπουκάλια νερού. Αγοράστε καλύτερα ένα δοχείο πολλών χρήσεων να το έχει στο σχολείο με νερό και να το πλένετε συχνά. Δυστυχώς, πολλά ελκυστικά, χρωματιστά πολλών χρήσεων δοχεία νερού είναι κατασκευασμένα από πολυκαρμπονικό πλαστικό. Αυτό το πλαστικό αναγνωρίζεται από τον αριθμό ανακύκλωσης ‘7’ που είναι τυπωμένος στην κάτω μεριά του μπουκαλιού. Συχνά μπορεί να υπάρχουν τα γράμματα PC κάτω από το σύμβολο της ανακύκλωσης. Τα πολυκαρμπονικά πλαστικά περιέχουν Μπισφαινόλη Α (PBA), ένα χημικό που είναι πιθανόν να συνδέεται με διαφόρους τύπους καρκίνους (μαστού και προστάτη), και διαταραχές στην ανάπτυξη των παιδιών. Προτιμήστε λοιπόν, δοχεία νερού κατασκευασμένα από μέταλλο ή γυαλί που μπορούν να μεταφερθούν στο σχολείο. 

Γιατί να προτιμήσουμε τα προιόντα από ανοξείδωτο ατσάλι

Το ηλεκτρονικό κατάστημα kidox.gr απευθύνεται σε οικογένειες που επιθυμούν να αντικαταστήσουν τα πλαστικά σκεύη που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους με άλλα προϊόντα, πιο υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον, εστιάζοντας κυρίως σε προϊόντα από ανοξείδωτο ατσάλι.   Στην σημερινή εποχή της εύκολης πρόσβασης στην ενημέρωση είναι κρίμα οι γονείς να δίνουν στα παιδιά τους πλαστικά παγούρια, μπιμπερό, πιάτα και τάπερ διοχετεύοντας άθελα τους στο νερό, στο γάλα και στο φαγητό τους χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι ιδιαίτερα τοξικές. Χρησιμοποιώντας ένα παγούρι από ανοξείδωτο ατσάλι αντί για δεκάδες πλαστικά, ίσως και εκατοντάδες, να είστε σίγουροι ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά!