Τι μπορεί να προσφέρει το μπαλέτο στο παιδί και ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει; Το μπαλέτο δεν είναι απλός χορός για ένα παιδί. Είναι η μορφή τέχνης που το μαθαίνει να στέκεται, να εκφράζεται, να εξωτερικεύει όλα του τα αισθήματα, αλλά και να πειθαρχεί, να κυριαρχεί πάνω στον ίδιο του τον εαυτό.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία

Ένα παιδί μπορεί να διδαχτεί το ρυθμό και την κίνηση του κλασικού χορού μέσα από το παιχνίδι ήδη από 4 χρονών. Η ιδανική, ωστόσο, ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί μπαλέτο είναι τα 6-10 έτη, αφού είναι ήδη ανεπτυγμένο ψυχοκινητικά σε ικανοποιητικό βαθμό και διαθέτει πλέον βασικές κινητικές ικανότητες, οι οποίες μετατρέπονται με την εξάσκηση σε εξειδικευμένες ασκήσεις.  Το παιδί τότε μπορεί να διδαχτεί τη σωστή στάση του σώματος και να συνδυάσει την κίνηση με το ρυθμό, ενώ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το εύρος των κινήσεών του, στοιχείο απαραίτητο για το μπαλέτο, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

Ποια είναι τα οφέλη του μπαλέτου

Το παιδί αποκτά καλή στάση σώματος, ισορροπία και ευλυγισία  Βελτιώνει τον τρόπο που περπατά και κινείται (ειδικά όταν ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία)  Μαθαίνει να ελέγχει το σώμα του και αποκτά αρμονία στις κινήσεις του  Αποκτάει πειθαρχία και μαθαίνει να λειτουργεί μέσα σε μία ομάδα  Εκτελεί οδηγίες, επαναλαμβάνει και μαθαίνει να ευθυγραμμίζει το κορμί του Προσαρμόζει τις κινήσεις του σύμφωνα με τη μουσική και το ρυθμό Εξασκεί τη μνήμη του  Ενισχύεται η κοινωνικότητα του Ο χορός συμβάλλει στη διαμόρφωση και ανάπτυξη της προσωπικότητας  Ο κλασικός χορός, μάλιστα, αποτελεί ιδανική άσκηση για παιδιά που έχουν πλατυποδία, προβλήματα σκολίωσης, κύφωσης ή λόρδωσης. Τα οφέλη, ωστόσο, δεν είναι μόνο σωματικά: η μουσική συμβάλλει στην ψυχική ισορροπία, ενώ ο χορός είναι μια δυνατότητα έκφρασης που τονώνει την αυτοπεποίθηση του ατόμου.