Με αφορμή το πρόσφατο γεγονός του δαγκώματος παιδιού από σκύλο, έρχεται ξανά στο προσκήνιο η ανάγκη σωστής μεταχείρισης των σκυλιών αλλά και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβετε σε περίπτωση που συνυπάρχουν στο σπίτι σας παιδί και σκύλος. Καλό είναι να θυμάστε ότι πολλά σκυλιά αντιδρούν περίεργα στις απότομες κινήσεις και θορύβους που κάνει το παιδί και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι δάγκωμα ή απότομη κίνηση καταπάνω τους. Τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τους ενήλικες γιατί είναι στο ίδιο ύψος και ενδιαφέρονται για παρόμοια πράγματα με το σκυλί (παιχνίδια και φαγητό). Μην μεταφράζετε την επιθετική στάση του σκύλου ως άγρια. Προέρχεται από το φόβο γιατί τα παιδιά δεν μπορούν να ελέγξουν τις κινήσεις που κάνουν.

Αν έχετε σκύλο και όχι παιδί, φροντίστε να συναναστρέφεται μικρά παιδιά ώστε να εξοικειωθεί με τις μικρές ηλικίες. Αν μάθει να το αγγίζουν στο κεφάλι από όταν είναι κουτάβι, θα το συνηθίσει μεγαλώνοντας και δεν θα τρομάζει. Πολύ σημαντικό είναι να μην το τιμωρείτε και να μην ασκείτε βία ώστε να μην δημιουργήσετε ένα φοβικό σκύλο που είναι έτοιμο να επιτεθεί ξαφνικά. Σε κάθε περίπτωση και βάσει νόμου, πρέπει να το εμβολιάζετε ετησίως, να το τσιπάρετε και να το στειρώνετε για να μην υπάρχουν αδέσποτα ζώα αλλά και για να μειώνεται η επιθετικότητά του.

Πώς θα πρέπει να είναι η πρώτη επαφή τους; Θα πρέπει να υπάρχει κάποιος ενήλικας παρών και να μην μένουν ποτέ μόνα μαζί. Αν ο σκύλος έχει δείξει επιθετικότητα στο παρελθόν, κρατήστε τον σε απόσταση ασφαλείας από το παιδί. Το σαμαράκι με πτυσσόμενο λουρί σας επιτρέπει να το κρατάτε στην επιθυμητή απόσταση. Μάθετέ τους τις βασικές εντολές όπως ‘μείνε, κάτσε, έλα’ και μην το τιμωρήσετε. Μπορείτε να μάθετε και στο παιδί να λέει τις εντολές ώστε να αυξήσετε την ασφάλειά του.

Το γρύλισμα, η ουρά κάτω από τα σκέλια και τα δόντια είναι οι ενδείξεις ότι ο σκύλος φοβάται ή νιώθει αμυντικά απέναντι στο παιδί. Μπορείτε να βοηθήσετε την κατάσταση με το να του δίνετε λιχουδιές όταν κάθονται κοντά και να συνδέσει την παρουσία του παιδιού με κάτι θετικό.

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνει το παιδί: να πηδάει και να κινείται άγαρμπα όταν παίζουν μαζί, να ενοχλεί το σκύλο όταν τρώει ή κοιμάται, να αγγίζει ένα σκύλο που δεν γνωρίζει χωρίς άδεια, να αγγίζει ένα σκύλο που δείχνει φόβο και επιθετικότητα, να μην τιμωρεί ή ακουμπάει σκληρά το ζώο και να μην κάνει περίεργες κινήσεις κοντά στο κεφάλι του.

Σε περίπτωση εμφάνισης επιθετικού σκύλου στο δρόμο, το παιδί πρέπει να σταθεί ακίνητο και ήρεμο ‘σαν δέντρο’. Αν νιώσει επιθετική κίνηση, πρέπει να κουλουριαστεί με μία μπάλα και να ξαπλώσει ακίνητο και να ενημερώσει άμεσα κάποιον ενήλικο. Πρέπει λοιπόν να προετοιμάσετε ένα παιδί σε περίπτωση κινδύνου αλλά και να το εξοικειώσετε με τα γνώριμα κατοικίδια ώστε να ξέρει τι είναι επιτρεπτό και τι απαγορεύεται.