Τα παιδιά και τα σκυλιά γίνονται οι αγαπημένοι φίλοι και συμπεριφέρονται σαν να είναι αδέρφια. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε τους κανόνες που χρειάζεται να γνωρίζουμε όταν αλληλεπιδρούμε με τους τριχωτούς φίλους μας. Τα παρακάτω μυστικά δεν διευκολύνουν μόνο τη σχέση του παιδιού με το κατοικίδιο, αλλά χρησιμεύουν και στην πρώτη γνωριμία του παιδιού με ένα αδέσποτο ή ένα σκύλο που δεν γνωρίζει.

Ζητάμε άδεια πριν το χαϊδέψουμε. Δεν πηγαίνουμε κατευθείαν πάνω σε ένα σκύλο γιατί δεν γνωρίζουμε την αντίδρασή του ή κατά πόσο είναι φιλικό. Μπορεί να έχει περάσει δύσκολα σαν αδέσποτο ή να έχει κακοποιηθεί και να αντιδρά περίεργα στα χάδια. Ρωτάμε τον ιδιοκτήτη ή τους γονείς για το αν μπορούμε να προχωρήσουμε.

Δείχνουμε στο σκύλο τις φιλικές μας προθέσεις. Πριν το χαϊδέψουμε και το πλησιάσουμε, ανοίγουμε την παλάμη για να μπορέσει να έρθει εκείνο πρώτα και να μυρίσει.

Χαϊδεύουμε έξυπνα. Αν ο σκύλος νιώθει φιλικά και άνετα και τον έχουμε πλησιάσει, χαϊδέψτε το κάτω από το σαγόνι του. Έτσι βλέπει πού είναι το χέρι του παιδιού και νιώθει πολύ πιο άνετα.

Σκεφτόμαστε όπως ο σκύλος. Ρωτήστε το ίδιο το παιδί πώς θα ένιωθε αν το διέκοπταν την ώρα που έτρωγε ή κοιμόταν. Έτσι καταλαβαίνει το λόγο που ο σκύλος αντιδρά επιθετικά, γρυλίζει ή φοβάται.

Πάρτε στο παιδί δύο μπάλες για το παιχνίδι. Αν έχει και δεύτερη, ο σκύλος θα φτύσει την πρώτη για να πιάσει την άλλη. Οπότε το παιδί μπορεί να την πιάσει με ασφάλεια για να την ξαναπετάξει.