Τα παιδιά που μιλούν σωστά, νιώθουν και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τόσο στην τάξη όσο και στο παιχνίδι με τα άλλα παιδιά. Μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί να νιώθει άνετα όταν μιλάει σε πολλές και διαφορετικές καταστάσεις και με διαφορετικούς ανθρώπους, αρκεί να το εξασκήσετε στο σπίτι και να το βοηθήσετε να αναπτύξει αυτήν τη δεξιότητα με διάφορους τρόπους.

  1. Να είστε καλός ακροατής. Όταν το παιδί έχει τη διάθεση να σας μιλήσει για την ημέρα του, αφήστε κάτω αυτό που κάνετε και δώστε προσοχή χωρίς να δείχνετε ότι βαριέστε. Αν νιώθει ότι είναι το κέντρο του ενδιαφέροντός σας εκείνη τη στιγμή, θα ξετυλίξει πιο εύκολα τις σκέψεις του.
  2. Χρησιμοποιήστε καλή γραμματική και σωστή γλώσσα. Το ότι μιλάτε στο παιδί σας, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο πολύ απλές λέξεις. Τα παιδιά σας μιμούνται και θα θέλει να χρησιμοποιήσει και το ίδιο την πιο σύνθετη λέξη που του λέτε. Υιοθετήστε από νωρίς στη ζωή του τη σωστή γραμματική και το πλούσιο λεξιλόγιο.
  3. Διορθώστε τα λαθάκια με διακριτικότητα. Αν το κάνει, απλώς επαναλάβετε τη φράση με τις σωστές λέξεις. Αν τον διορθώσετε ή του πείτε ότι κάνει λάθος, του κόβετε τα φτερά.
  4. Χτίστε το λεξιλόγιό του. Ο πιο απλός τρόπος να το πετύχετε είναι χρησιμοποιείτε διαφορετικές λέξεις για ένα πράγμα. Η ελληνική γλώσσα έχει τέτοιον πλούτο που μπορείτε να το επιτύχετε.
  5. Κάντε ανοιχτές ερωτήσεις. Αντί να το ρωτήσετε κάτι που έχει ως απάντηση μόνο το ναι ή το όχι, προτιμήστε εκείνες που του επιτρέπουν να πει περισσότερες λέξεις ή να περιγράψει κάτι.
  6. Δώστε του τις ευκαιρίες να μιλά συχνά με ενήλικες ή μεγαλύτερα παιδιά. Αφήστε το να παραγγέλνει όταν βγαίνετε για φαγητό και μην απαντάτε για λογαριασμό του όταν κάποιος μεγάλος το ρωτάει κάτι.